Bienala Internațională de Teatru „Eugen Ionesco” invită iubitorii de teatru la două spectacole cu trupe din China și Ucraina

  • 29 Mai 2023 12:15
Bienala Internațională de Teatru „Eugen Ionesco” invită iubitorii de teatru la două spectacole cu trupe din China și Ucraina

Bienala Internațională de Teatru „Eugen Ionesco” invită iubitorii de teatru la două spectacole cu trupe din China și Ucraina. La ora 18:00, la Teatrul Național „Eugen Ionesco” se va juca spectacolul „Sunt vântul”, în regia lui Wang Li și la ora 21:00, publicul este invitat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la spectacolul „Testamentul lui Ivan Shevcenko” jucat de actorii de la Teatrul din Lvov, Ucraina, scrie Radio Chișinău.

În programul de astăzi al Bienalei de Teatru de la Chișinău, publicul este invitat la două spectacole pline de noutate, cu un discurs dramatic neconvențional.

La ora 18:00, la Teatru „Eugène Ionesco”, se joacă spectacolul „Eu sunt vântul”, interpretat de actorii de la Centrul de Artă Teatrală „Christma” din China. O piesă semnată de dramaturgul norvegian Jon Fosse, e prezentată publicului pentru prima dată în anul 2007. Este vorba despre doi bărbați, Unul și Celălalt, care călătoresc cu barca până când Unul se sinucide, înecându-se. Traducerea este simultană, asigură organizatorii.

La ora 21:00, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, publicul va avea acces liber la un spectacol narativ, dens în emoții, inspirat din realitatea imediată Este vorba de spectacolul „Testamentul lui Ivan Shevcenko”. Directorul Festivalului, Petru Vutcărău:

„Nu este  foarte frecvent să vezi la Chișinău spectacole în aer liber, spectacolele coboară deja din scenă și ies din încăperile de teatru în stradă. Al doilea spectacol în cadrul festivalului va fi a unei trupe de teatru din Lviv, „Voskresenie” cu un spectacol mai puțin distractiv, dar la fel de expresiv din punct de vedere vizual, și este legat mai mult de tematica evenimentelor prin care trece acum țara vecină – „Testamentul lui Ivan Shevcenko”, spune Petru Vutcărău.

În holul Teatrului „Eugène Ionesco” este accesibilă publicului o expoziție de fotografie care prezintă prietenia dintre două teatre din culturi diferite, unite pentru dragostea de teatru, a subliniat curatoarea expoziției, actrița niponă Yumoko Tsuji:

 „Relația de prietenie dintre Teatrul Eugen Ionesco și Teatrul Kaze (n.r. din Tokyo, Japonia) durează de peste 20 de ani. Indiferent de distanța mare, noi am continuat această relație de prietenie frumoasă. Am realizat multe lucruri frumoase împreună și demonstrează dragostea pentru teatru, ceea ce putem vedea și în această expoziție. Eu sunt pentru a patra oară la Chișinău și sunt onorată să mă aflu zilele acestea în Moldova”, spune Yumiko Tsuji.

Mâine, la 30 mai, la ora 17.30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, se va proiecta filmul documentar „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”, în regia lui Petru Hadârcă, iar la ora 20.00, la Teatrului Național „Eugène Ionesco”,  va avea loc spectacolul muzical „Terapie clasică,” ce va oferi o perspectivă asupra anului 2020 cu toate fațetele sale, interpretat de actorii teatrului polonez - MozART Group.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău