Bienala Internațională de Teatru „Eugène Ionesco”, ediția a XIII-a, va aduce publicului din Chișinău 18 spectacole de teatru, muzică, dans și expoziții de fotografie

  • 22 Mai 2023 13:45
Bienala Internațională de Teatru „Eugène Ionesco”, ediția a XIII-a, va aduce publicului din Chișinău 18 spectacole de teatru, muzică, dans și expoziții de fotografie

După o pauză de șapte ani, Bienala Internațională de Teatru „Eugène Ionesco”, ediția a XIII-a, va aduce publicului din Chișinău 18 spectacole de teatru, muzică, dans și expoziții de fotografie. Evenimentul va avea loc din 26 mai până pe 4 iunie, transmite Radio Chișinău.

Deschiderea Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023 va avea loc vineri, 26 mai, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, cu spectacolul „Revizorul” de Nikolai Gogol.

Două spectacole oferite de două teatre de renume din Italia și Lvov, vor fi organizate în spații neconvenționale, în scuarul Teatrului Național de Operă, pe 27 și 28 mai, iar publicul va avea acces liber, a spus directorul Festivalului Petre Vutcărău:

„Anul acesta ne-am permis, ca să zic așa, un lux, de două spectacole în aer liber. Dat fiind faptul că, așa cum este și genericul festivalului – Chișinău, locul ideal pentru întâlniri, ne-am propus să aducem două teatre din Italia și Lvov, care vor evolua în spații neconvenționale, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, pe 27 și  28 mai”, a spus Vutcărău.

Bugetul oferit de Ministerul Culturii pentru BITEI este de aproximativ șase milioane lei, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a accentuat că un festival internațional de teatru este important pentru Chișinău:

„Este extrem de important ca R.M. să aibă un festival internațional de teatru și să nu începem fiecare dată de la zero, noi avem lucruri frumoase începute cu mulți ani în urmă, trebuie să continuăm să le transmitem mai departe generațiilor următoare, astfel ca să existe continuitatea dezvoltării spațiului cultural în Rep. Moldova”, a menționat Prodan.

Spectacole din cadrul Bienalei vor fi găzduite de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, a spus directorul adjunct, Ghenadie Gâlcă:

„Va fi jucat spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, și plus la această va fi rulat filmul documentar „100 ani de scenă -100 de ani de Teatru „Mihai Eminescu”, plus la asta ne bucurăm să găzduim câteva producții importante, vor evolua pe scena teatrului național georgienii, o echipă din Japonia, China, precum și o echipă din România”, a spus Gâlcă.

În cadrul festivalului vor fi prezentate 18 spectacole în care vor juca 300 de actori  din România, , Ucraina, Spania, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, Coreea de Sud și Republica Moldova. Programul festivalului este publicat pe site-ul www.tei.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău