Biden va permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA

  • 31 Mai 08:52
Biden va permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ar fi acordat Ucrainei permisiunea să folosească armele americane pentru a lovi ținte din Rusia, dar doar în apropierea regiunii Harkov, în care armata invadatoare a început, recent, noi operațiuni.

„Președintele a dat indicații, recent, echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi armele americane în scopuri de contra-atac în Harkov, în așa fel încât Ucraina să poată lovi forțele ruse care atacă acolo sau care se pregătesc să atace”, ar fi declarat un oficial american de rang înalt, relatează DIGI24, care citează surse din presa americană.

Deși politica guvernului SUA de a nu permite lovituri cu rază lungă în interiorul teritoriului statului agresor cu arme americane rămâne în vigoare, cu această excepție, propaganda regimului criminal de la Kremlin va încerca, cel mai probabil, să forțeze ideea că această decizie este o „escaladare”. Totuși, Politico subliniază că aceasta este o răsturnare majoră de situație ce va ajuta Ucraina să își apere mai bine cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, situat în nord-est, în apropiere de granița cu Rusia.

Statele Unite au transmis, până acum, că nu încurajează și nu permit utilizarea armelor americane pentru atacuri directe împotriva Rusiei, dar secretarul de stat Antony Blinken, aflat miercuri la Chișinău, a avut unele nuanțări.

SUA își vor „ajusta și adapta” politicile

El a declarat că SUA își vor „ajusta și adapta” politicile, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, despre poziția actuală a SUA în această privință.

Cred că ceea ce ați văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locațiile, mijloacele pe care Rusia le folosește s-au schimbat, ne-am adaptat și ne-am ajustat la asta. Este exact ceea ce vom face și în continuare”, a spus el.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a precizat, de asemenea, că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat în funcție de condițiile de pe câmpul de luptă.„Și acest lucru nu se va schimba”, a declarat el de la Washington. „Dar, în acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră”, a ținut să puncteze Kirby. 

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, înainte de reuniunea de la Praga a miniștrilor de externe ai alianței, că „a venit timpul” ca membrii alianței militare să reconsidere unele dintre restricțiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei. Pe de altă parte, Financial Times a relatat, joi, că SUA și Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate, care este de natură să mai liniștească spiritele la Kiev, după ce relațiile cu SUA au devenit mai tensionate ca niciodată, în parte și din cauza faptului că administrația Biden nu permite Ucrainei să folosească armamentul american pentru lovituri pe teritoriul rus.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău