Biden: Nu va exista un tratat comercial cu Londra dacă se încalcă acordul de pace din Irlanda de Nord

  • 17 Septembrie 13:13
Biden: Nu va exista un tratat comercial cu Londra dacă se încalcă acordul de pace din Irlanda de Nord

Fostul vicepreședinte Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la președinția SUA, a avertizat Regatul Unit că dacă Brexit-ul va duce la încălcarea acordului de pace din Irlanda de Nord, nu va exista un tratat comercial între Londra și Washington, transmite Reuters joi.

'Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a adus pacea în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit-ului. Orice acord comercial între SUA și Regatul Unit trebuie să depindă de respectarea Acordului și să evite revenirea la o frontieră dură. Punct.', a scris Biden în rețeaua Twitter.

Premierul britanic Boris Johnson a propus un pachet legislativ care ar încălca parțial acordul privind retragerea țării sale din Uniunea Europeană, în special prevederile referitoare la Irlanda de Nord. El consideră că UE a adoptat o poziție de forță la negocierile comerciale și încearcă să divizeze Regatul Unit. Johnson consideră că Londra trebuie să aibă posibilitatea de a încălca o parte din tratatul semnat anul acesta, pentru ca Londra să își poată onora angajamentele din acordul de pace din 1998, care a încheiat trei decenii de violențe în Irlanda de Nord.

Prin acordul din Vinerea Mare, unioniștii pro-britanici, majoritar protestanți, și naționaliștii catolici irlandezi au renunțat la confruntări, iar frontiera între Republica Irlanda, membră a UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, a devenit practic deschisă. Uniunea Europeană susține că orice încălcare a tratatului pentru Brexit poate bloca negocierile comerciale, ceea ce ar complica situația frontierei respective.

Biden a redistribuit pe Twitter o scrisoare prin care congresmanul Eliot Engel, președintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, îi cerea lui Johnson să respecte acordul de pace din 1998.

Engel l-a îndemnat pe premierul britanic 'să renunțe la orice eforturi îndoielnice și incorecte de a încălca protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de Retragere' a Regatului Unit din UE și 'să se asigure că negocierile pentru Brexit nu subminează deceniile de progres pentru instaurarea păcii în Irlanda de Nord și opțiunile de viitor pentru relațiile bilaterale'. El a susținut că Congresul nu va sprijini un acord de liber schimb cu Londra, dacă britanicii nu își respectă angajamentele.

Scrisoarea a fost semnată și de congresmenii Richard Neal, William Keating și Peter King.

Johnson insistă însă să își pună în aplicare planul. Guvernul său a convenit miercuri să lase parlamentului decizia privind utilizarea atribuțiilor post-Brexit, în cadrul proiectului de lege privind piața internă. Prin această poziție, executivul a evitat o rebeliune în interiorul Partidului Conservator, aflat la putere din 2010.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,1 m/s
Sat
14
Sun
17
Mon
18
Tue
18
Wed
18

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău