Biden e în Polonia, Putin pregătește răspunsul, chinezii merg la Moscova. Care sunt mesajele ce ar putea fi trâmbițate astăzi, 21 februarie, de Rusia

  • 21 Februarie 2023 09:58
Biden e în Polonia, Putin pregătește răspunsul, chinezii merg la Moscova. Care sunt mesajele ce ar putea fi trâmbițate astăzi, 21 februarie, de Rusia

După semnalul transmis ieri prin vizita la Kiev, într-o zonă, practic, de război, președinte Biden a sosit luni seară, 20 februarie, în Polonia. În acest timp, Vladimir Putin se vede nevoit să-și radicalizeze discursul, ca răspuns la gestul istoric făcut ieri de președintele SUA, scrie defenseromania.ro.

Luni seara, 20 februarie, președintele Biden a trecut granița ucraineano-poloneză; în stația de tren din orașul Przemiśl din estul Poloniei, un convoi de mașini îl aștepta pe președintele SUA. Biden a zburat cu Air Force One la Varșovia, unde va începe marți vizita sa oficială în Polonia.

Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda „între patru ochi”, după care vor urma ședințele plenare, inclusiv Summitul București 9 (B9), la care participă și președintele Iohannis.

Discursul lui Putin

La rândul său, Putin este așteptat să vorbească în fața Adunării Federale. Pe 21 februarie, străzile centrale ale Moscovei vor fi închise vehiculelor din cauza mesajului dictatorului Vladimir Putin.

NYT notează că discursul liderului de la Kremlin va relua temele propagate de Rusia în ultimii ani, cu ”adăugirile” lansate de propagandă după eșecurile armatei ruse din Ucraina.

Astfel, în primul rând, Putin va declara, încă o dată, că salvează atât Ucraina de „nazism”, cât și Rusia de pericolul de a fi cucerită de NATO. 

Lupta anti-NATO „a devenit un slogan unificator la Moscova”, scrie publicația.

De asemenea, președintele Federației Ruse va prezenta războiul din Ucraina „ca o bătălie pentru recâștigarea teritoriilor istorice rusești”.

Putin se va concentra asupra a ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, va prezenta analiza sa asupra situației internaționale și va schița viziunea sa asupra dezvoltării unei Rusii asuprite de Occident.

Deși nu este de așteptat să vorbească direct despre mobilizare parțială, Președintele rus Vladimir Putin va încerca să strecoare în mințile rușilor că o astfel de măsură este necesară pentru apărarea patriei.

Oficialii americani de informații spun că au indicii privind un nou val de mobilizare. Vorbim despre sute de mii de oameni, care să se adauge la cei  300.000 de militari deja mobilizați.

China ar putea escalada situația

China și-a întărit discursul pro-pace, de tip Orban, după ce americanii au avertizat că Beijingul ar putea trimite arme letale în Federația Rusă.

Șeful diplomației chineze , Wang Yi , urmează să viziteze la Moscova marți și ar putea să se întâlnească cu Putin, ”întâlniri care promit să fie mult mai prietenoase decât confruntarea lui de sâmbătă seara cu Antony J. Blinken, secretarul de stat american”, mai arată NYT.

Livrările chineze de arme către Rusia ar risca o potențială escaladare a războiului din Ucraina într-o confruntare între Rusia și China, pe de o parte, și Ucraina și alianța militară NATO condusă de SUA, pe de altă parte, scrie și Reuters.

China este „profund îngrijorată” că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control, a declarat marți ministrul de externe Qin Gang și a cerut anumitor țări să nu „alimenteze focul” făcând aluzie la Statele Unite.

Beijingul uită să spună cine a declanșat invazia, cine duce un război de agresiune și cine încearcă se apără. Voalat, China pune semnul egal între a furniza arme unui stat care își apără teritoriul și a susține un stat agresor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău