Biden, după ce războiul în Ucraina a crescut inflația în SUA: Pentru Putin costul este ''mult mai devastator''

  • 10 Martie 2022 19:03
Biden, după ce războiul în Ucraina a crescut inflația în SUA: Pentru Putin costul este ''mult mai devastator''

Președintele american Joe Biden a reacționat joi după anunțul creșterii ratei anuale a inflației în SUA în luna februarie la 7,9%, cel mai ridicat nivel în ultimii 40 de ani, acuzând invazia rusă în Ucraina pentru creșterile de prețuri, dar a apreciat în același timp că prețul pe care Rusia îl plătește prin sancțiunile împotriva ei este ''mult mai devastator'' decât cel pe care îl suportă cetățenii americani pe plan intern.

''Raportul de astăzi privind inflația este un rapel că bugetele americanilor sunt sub presiunea creșterilor de prețuri și familiile încep să simtă impactul creșterilor de prețuri provocate de (președintele rus Vladimir) Putin. O mare contribuție la inflația de luna aceasta revine creșterilor de prețuri la gaze și energie ca reacție la acțiunile agresive ale lui Putin'', a explicat Biden într-o declarație transmisă de CNN, potrivit Agerpres.

''Așa cum am spus de la început, vor fi costuri interne după ce impunem sancțiuni puternice ca răspuns la războiul neprovocat declanșat de Putin, dar americanii știu asta: costurile pe care noi le impunem lui Putin și acoliților săi sunt mult mai devastatoare decât costurile pe care noi le suportăm'', a motivat în continuare liderul de la Casa Albă.

El a vorbit și despre eforturi menite să scadă prețurile, precum eliberarea unor cantități din rezervele strategice de petrol ale SUA.

Prețurile de consum în SUA au continuat avansul în februarie, ajungând la cea mai ridicată creștere anuală din ultimii 40 de ani, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue în următoarele luni, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a majorat prețurile petrolului și ale altor materii prime, transmite Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,63
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:96 %
Vint:6,17 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău