Biden anunță un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru economia ucraineană și un nou program pentru refugiați

  • 21 Aprilie 2022 18:50
Biden anunță un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru economia ucraineană și un nou program pentru refugiați

Președintele american Joe Biden a anunțat o tranșă separată de 500 de milioane de dolari pentru guvernul ucrainean. Această sumă se adaugă la ajutorul militar în valoare de 800 de milioane de dolari pe care l-a promis joi, iar banii sunt destinați economiei ucrainene, informează CNN. Liderul de la Casa Albă a anunțat, de asemenea, un nou program de sprijin pentru refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA, din Europa.

Noul ajutor are în vedere sprijinul economic al SUA pentru Ucraina, a spus președintele american, care ajunge astfel la un miliard de dolari alocați în ultimele aproape două luni, de la invazia Rusiei, scrie DIGI24.

Finanțarea de 500 de milioane de dolari poate fi folosită de guvernul Ucrainei „pentru a-și stabiliza economia, pentru a sprijini comunitățile care au fost devastate de atacul rusesc și pentru a plăti lucrătorii curajoși care continuă să ofere servicii esențiale poporului Ucrainei”, a spus Biden.

El a anunțat, de asemenea, un nou efort de a sprijini refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA.

Biden a spus că noile acțiuni ale Statelor Unite au menirea să transmită un mesaj președintelui rus Vladimir Putin.

„Unitatea noastră cu aliații și partenerii noștri, și solidaritatea noastră cu poporul ucrainean îi transmite lui Putin un mesaj inconfundabil: nu va reuși niciodată să domine și să ocupe toată Ucraina. Nu va putea face asta”, a spus el.

SUA lansează un program pentru primirea temporară a refugiaților ucraineni

Washingtonul va lansa săptămâna viitoare un program care permite stabilirea temporară în SUA a refugiaților americani care au sponsori americani, au anunțat joi oficialități citate de Reuters.

În cadrul programului „umanitar condiționat” numit Uniting for Ukraine (Unire pentru Ucraina - n. red.), vor primi drept de ședere în Statele Unite, până la doi ani, refugiaților care îndeplinesc anumite criterii, a declarat un oficial într-o convorbire cu presa.

Spre deosebire de programul pentru relocarea refugiaților, noul cadru legal nu include însă și o cale către obținerea cetățeniei americane.

Pentru sponsorizarea refugiaților ucraineni va putea depune cereri orice cetățean american, inclusiv în calitate de reprezentant al unei firme sau al unei organizații non-profit. Sponsorii trebuie să asigure susținere financiară celor pentru care semnează și trebuie să treacă de anumite verificări, a precizat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), mai notează sursa citată de Agerpres.

Programul United for Ukraine începe luni și procedura în fiecare caz ar putea dura o săptămână. Orice străin va putea solicita tratamentul condiționat dacă poate demonstra că are un motiv urgent de a intra în Statele Unite, sau că prezența în țară va aduce un beneficiu semnificativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău