Biden anunță că SUA vor furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, însă fără a menționa permisiunea de a le folosi în Rusia

  • 26 Septembrie 17:17
Biden anunță că SUA vor furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, însă fără a menționa permisiunea de a le folosi în Rusia

Președintele american Joe Biden a anunțat astăzi, 26 septembrie, o „majorare” a asistenței pentru Ucraina, inclusiv un ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari și noi muniții cu rază lungă de acțiune, transmite AFP, citat de G4media.

Astăzi, anunț o creștere a asistenței de securitate pentru Ucraina și o serie de acțiuni suplimentare pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război”, a declarat Biden, care nu a menționat, cu toate acestea, speranța Kievului de a primi undă verde pentru a lansa rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA în Rusia.

Ucraina a militat mult timp pentru ca aliații săi – în special SUA și Regatul Unit – să permită Kievului să atace Rusia cu rachete furnizate de Occident.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se afla în SUA pentru Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, președintele Biden l-a primit la Casa Albă.

Făcând o serie de anunțuri privind sprijinul SUA pentru Ucraina, la ora 11:00, președintele a declarat că a „decis să furnizeze Ucrainei muniția cu rază lungă de acțiune Joint Standoff Weapon (JSOW)”.

Nu a fost menționată permisiunea de a lansa aceste arme în Rusia.

Aceste bombe, cu o rază de acțiune de până la 110 km, pot fi folosite de avioanele de luptă F-16 primite de Ucraina. Potrivit unei surse citată de ABC News, există mai multe versiuni ale JSOW, iar cele trimise Ucrainei vor fi echipate cu muniții cu dispersie.

Timp de aproape trei ani, Statele Unite au mobilizat lumea pentru a fi alături de poporul ucrainean care își apără libertatea de agresiunea rusă. A fost o prioritate absolută a administrației mele să ofer Ucrainei sprijinul de care are nevoie”, a mai declarat Joe Biden. 

Confirmând o „creștere” a asistenței de securitate pentru Ucraina, președintele Biden a anunțat o finanțare de 2,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, prin Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei. Aceasta va oferi Ucrainei muniție suplimentară de apărare aeriană și muniție aer-sol.

Președintele Biden s-a angajat, de asemenea, să convoace o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania – pentru a coordona eforturile celor 50 de țări care sprijină Ucraina.

Prin aceste acțiuni, mesajul meu este clar: Statele Unite vor oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga acest război”, a conchis Biden. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,14 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
16
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău