Biden: Ajutorul pentru Ucraina este costisitor, dar Statele Unite nu pot ''să stea deoparte'' (video)

  • 28 Aprilie 2022 19:54
Biden: Ajutorul pentru Ucraina este costisitor, dar Statele Unite nu pot ''să stea deoparte'' (video)

Statele Unite nu pot ''să stea deoparte'' în conflictul din Ucraina, în pofida costului ajutorului lor militar oferit Kievului în fața ''atrocităților și agresiunii'' Rusiei, a declarat joi președintele american Joe Biden, cerând Congresului suplimentarea cu 33 de miliarde de dolari a ajutorului pentru Ucraina, din care 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar, relatează AFP și CNN, citate de Agerpres.

''Noi nu atacăm Rusia. Noi ajutăm Ucraina să se apere singură în fața agresiunii ruse, și așa cum (președintele rus Vladimir) Putin a ales să lanseze această invazie brutală, tot el poate alege să încheie această invazie brutală'', a apreciat președintele SUA.

''Costul acestei lupte nu este ieftin, dar cedarea în fața acestei agresiuni va fi mai costisitoare dacă o permitem să se întâmple'', a motivat liderul de la Casa Albă decizia sa de a cere acest ajutor masiv pentru Ucraina, amintind că Washingtonul a livrat deja Ucrainei câte 10 arme antitanc pentru fiecare blindat rusesc.



Din suma de 33 de miliarde de dolari, pe care Biden a cerut Congresului să o aprobe cât mai repede, 20,4 miliarde reprezintă asistență militară și de securitate, adică în principal arme și muniții. Restul sumei este compusă din 8,5 miliarde de dolari ca ajutor economic pentru Ucraina și din 3 miliarde ca asistență umanitară și de securitate alimentară.

Potrivit unui oficial american, o parte din suma destinată ajutorului militar poate fi folosită pentru a compensa alte țări pentru armele și munițiile oferite Ucrainei.

Biden va trimite Congresului și un pachet legislativ ce prevede noi măsuri împotriva oligarhilor ruși, inclusiv folosirea fondurile sechestrate ale acestora pentru a finanța ajutorul militar american destinat Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi mai devreme că această alianță este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producție sovietică pentru armata ucraineană, dar și a unor arme moderne occidentale, întrucât ''există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească luni sau ani''.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că ''tendința de a pompa arme în Ucraina și în alte țări face parte din tipul de acțiuni care amenință securitatea continentului și provoacă instabilitate'', el răspunzând astfel presei la o întrebare despre o declarație a șefei diplomației britanice, Liz Truss, care a sugerat că este esențial ca nu doar Ucraina să fie aprovizionată cu arme grele, ci și Republica Moldova, Georgia și țările Balcanilor Occidentali.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău