Biciclete ecologice fabricate din bambus au început să fie utilizate pe străzile din Cuba

  • 03 August 2023 16:19
Biciclete ecologice fabricate din bambus au început să fie utilizate pe străzile din Cuba

Alături de automobile clasice, mopedele și ricșele pe care cubanezii le folosesc pentru a se deplasa în capitala țării lor, Havana, un nou tip de mijloc de transport a început să apară pe străzile lor - biciclete din bambus, fabricate de un atelier local, informează Reuters.

Velo Cuba, un magazin de biciclete care organizează și tururi turistice, produce acest vehicul ușor și ecologic, ca parte a unui program finanțat de Ambasada Țărilor de Jos în Cuba.

Bicicletele de acest tip pot fi deja văzute pe străzi în timp ce sunt folosite de persoane care vizitează grădina zoologică din oraș sau care fac plimbări de-a lungul zonei costiere.

"Există 28 de specii de bambus în China", a declarat Nayvis Diaz, fondatorul Velo Cuba. "Din fericire, aici avem la dispoziție cele două sau trei specii de care este nevoie pentru a produce aceste biciclete", a adăugat el.

Atelierul a încheiat un parteneriat cu voluntari din diverse zone sociale, de la asociații ale mamelor casnice și până la comunitatea surzilor, pentru a-i învăța pe rezidenți cum să producă aceste biciclete și cum să le repare.

"Este important pentru noi să învățăm o profesie. Acest lucru ne va ajuta în viitor", a declarat Yaquelin Gonzalez, care este surdă.

Unii dintre clienții care folosesc în prezent bicicletele fabricate de Velo Cuba ar putea deveni angajați ai companiei în viitor sau ar putea să își deschidă o mică afacere proprie de același tip, a adăugat Nayvis Diaz.

Transportul și locurile de muncă stabile reprezintă probleme cronice în Cuba, o țară a cărei economie a fost grav afectată de pandemia de coronavirus.

Cuba dă vina pe sancțiunile impuse de Statele Unite în perioada Războiului Rece pentru a justifica frânarea creșterii sale economice, iar embargoul care a dus la absența mașinilor din import i-a obligat pe rezidenți să se bazeze pe vehicule vechi de câteva decenii sau pe mopede aduse din China, care au început să sosească în țara insulară în anii 1990. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău