Bibliotecile, centre comunitare și culturale

  • 23 Aprilie 2013 14:45
Bibliotecile, centre comunitare și culturale

Bibliotecile trebuie să devină centre comunitare și culturale, pentru ca să poată rezista în epoca tehnologiilor informaționale tot mai avansate, susțin bibliotecarii, de ziua lor profesională, marcată marți, 23 aprilie.

Potrivit acestora, finanțările insuficiente, loturile de carte sărace și sediile învechite îi țin pe tineri departe de biblioteci. 

Bibliotecarii au marcat ziua lor profesională, reuniți la Biblioteca Municipală ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Capitală. I-am întrebat despre problemele cu care se confruntă bibliotecile și cât de atractive mai sunt acestea pentru cititori.

Salariile bibliotecarilor se numără printre cele mai mici din Republica Moldova. Potrivit directoarei Bibliotecii Publice din Nisporeni, Elizaveta Tâmbur, leafa unui tânăr specialist nu depășește o mie de lei.

În opinia directoarei Bibliotecii Municipale ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Lidia Culicovschi, bibliotecile trebuie trasnformate, cu sprijinul autorităților și cu eforturile propriilor administrații, în centre comunitare, de interes public. Iar unele dintre bibliotecile raionale și chiar sătești au reușit acest lucru, povestește Lidia Culicovschi.

Multe dintre bilbiotecile sătești au sedii deteriorate, fără în călzire centralizată și fără grupuri sanitare, iar în unele, fondul de carte rusească sau cu grafie chirilică este mai mare decât volumul de cărți în limba română, au mai subliniat bibliotecarii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău