Biblioteca Națională s-a alăturat inițiativei globale Safer Internet Day

  • 09 Februarie 2022 14:51
Biblioteca Națională s-a alăturat inițiativei globale Safer Internet Day

Biblioteca Națională a Republicii Moldova s-a alăturat inițiativei globale Safer Internet Day (Ziua Siguranței pe Internet) și  desfășoară cu această ocazie o serie de activități cuprinse în programul Zilelor Siguranței pe Internet la Biblioteca Națională (8-16 februarie).

Elena Pintilei, directoarea instituției, a declarat pentru IPN că pandemia COVID-19 a demonstrat că informația din mediul online, dar și tehnologiile puse la dispoziția tinerilor contribuie la dezvoltarea lor și a comunităților, la formarea opiniilor. „Mediul online, în care se află în special tinerii, oferă atât avantaje, cât și riscuri. O postare poate deveni virală pe Internet, iar fotografia postată poate fi trucată și ulterior poate fi folosită împotriva persoanei care a postat această poză. Pentru a preveni astfel de situații, siguranța online trebuie să fie o temă de discuție nu doar de Ziua Siguranței pe Internet, dar și cu alte ocazii”, a menționat Elena Pintilei, care a îndemnat elevii și studenții să participe la evenimentele organizate de Biblioteca Națională cu prilejul Zilelor Siguranței pe Internet.

Astăzi, la 9 februarie, a avut loc o sesiune interactivă, cu genericul: „10 lucruri pe care s-ar putea să nu le cunoașteți despre inteligența artificială”. Studenți ai Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova au aflat de la expertul Ilie Chirtoacă de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova mai multe despre inteligenta artificială si au fost ajutați să înțeleagă mai bine posibilele implicații ale tehnologiilor bazate pe inteligența artificială.   

La 10 februarie  Biblioteca Națională organizează, împreună cu experți din Republica Moldova, România și Austria, lecția publică online „Inteligența artificială pe înțelesul tuturor”, moderată de Veronica Crețu, expertă, co-președintă a Comitetului Național pentru o Guvernare Deschisă din partea societății civile, reprezentanta Republicii Moldova în CAHAI (Comitet ad-hoc pe Inteligență Artificială) al Consiliului Europei (2019-2021).

Anda Bologa, expert afiliat în securitate cibernetică de la Centrul de Expertiză Europeană „Europlus”, va desfășura la 16 februarie o altă lecție interactivă pentru studenți.

Evenimentele din cadrul Zilelor Siguranței pe Internet la Biblioteca Națională a Republicii Moldova vor fi înregistrate și difuzate pe canalul de YouTube al instituției. Mai târziu vor fi utilizate de bibliotecă și în cadrul altor întâlniri cu tinerii.

Ziua Siguranței pe Internet este o inițiativă desfășurată anual în prima săptămână a lunii februarie și are ca scop de a promova utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiilor online și a dispozitivelor mobile cu acces la Internet, în special de către copii și tineri, precum și de a educa copiii și tinerii asupra potențialelor pericole pe care le implică navigarea pe Internet.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău