Biblioteca Națională organizează pe 27 decembrie lansarea catalogului „Manuscrise românești din secolele XIII-XIX în colecții străine”

  • 26 Decembrie 2017 09:45
Biblioteca Națională organizează pe 27 decembrie lansarea catalogului „Manuscrise românești din secolele XIII-XIX în colecții străine”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează la data de 27 decembrie 2017 lansarea catalogului „MANUSCRISE ROMÂNEȘTI DIN SECOLELE XIII-XIX ÎN COLECȚII STRĂINE”, semnat de Valentina Pelin (1950-2006).

Apărut recent la editura „Știința”, volumul include un catalog de 337 de manuscrise cu conținut religios, beletristic și științific, slavono-române, române și latine, realizate în spațiul românesc sau de românii din diasporă în sec. XIII-XIX, care se păstrează în biblioteci, arhive și muzee din Rusia, Ucraina și Bielorusia. Ediția este însoțită de un studiu introductiv, o notă asupra ediției, bibliografie, indici și cuvinte-cheie. Lucrarea este destinată mediului academic universitar și tuturor celor ce se interesează de valorile culturale din trecut ale românilor, risipite în lume.

Autoarea catalogului, Valentina Pelin, dr. în istorie, s-a născut în anul 1950, în satul Pârjota, raionul Râșcani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, a parcurs calea de la profesoară de limba și literatura română, paleograf superior la Arhiva Națională a Republicii Moldova, cercetător științific superior la Institutul de Lingvistică al Academiei de Științe a Moldovei, coordonator la Institutul de Istorie al AȘM, devenind prin volumele și studiile publicate om de știință de prim rang.

Ediția a fost îngrijită de acad. Andrei Eșanu, dr. în istorie Valentina Eșanu și Veronica Cosovan.Responsabil de ediție: Elena Pintilei, director general al BNRM.

Invitați: Acad. Andrei Eșanu, Valentina Eșanu, dr. în istorie, Igor Carefeu, dr. în istorie, Maria Danilov, dr. în istorie, Silvia Corlăteanu, dr. în istorie, Valeriu Pasat, dr. hab., Elena Chiaburu, dr. în istorie. Invitați speciali: Semion Pelin, Nicolai Pelin, Vladimir Ofcinicov.

Evenimentul va avea loc la 27 decembrie 2017, ora 15.00, BNRM ( blocul II, Sala de Arte și Hărți, str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău