Biblioteca Națională organizează expoziția aniversară „Grigore Vieru, o lacrimă de lumină și eternitate” (FOTO)

  • 14 Februarie 13:38
Biblioteca Națională organizează expoziția aniversară „Grigore Vieru, o lacrimă de lumină și eternitate” (FOTO)

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția aniversară cu genericul „Grigore Vieru, o lacrimă de lumină și eternitate”, prilejuită consemnării a 90 de ani de la nașterea poetului. Expoziția cuprinde circa 100 de documente din colecțiile BNRM: ediții antume, postume, cărți pentru copii, opera autorului tradusă în alte limbi.

Printre acestea se numără primul debut editorial din anii studenției, placheta pentru copii „Alarma” (1957), urmată de alte cărți pentru cei mici: volumul de versuri, povestiri și cântece „Făgurași” (1963), „Ceasornicul pădurii” (1965), Albinuța: cartea preșcolarului” (1979), „Abecedar” (1989), „Soare, soare, domn frumos” (2008); volume pentru maturi: „Duminica cuvintelor” (1969), „Aproape” (1974), „Rădăcina de foc” (1989) „Hristos nu are nici o vină” (1991), „Cartea ghioceilor” (1996)  ș.a. Tot aici au fost expuse cărțile lui Grigore Vieru traduse în diverse limbi și culegerile de cântece  „Cine crede”, „Soare, soare”, „Stea-stea, logostea”, „Ramule-neamule”, „Cântând cu iubire”, printre care și „Roua Veșniciei : Mari compozitori ai muzicii universale în transcripție pentru cor de copii pe versurile poetului Grigore Vieru” (2010), „Drumuri mii, ca o liră” (2022) ș.a.

Documentele sunt sistematizate în mai multe compartimente: Moștenirea eternă a poetului; Grigore Vieru – o lecție de patriotism; Grigore Vieru și Muzica;  O viață în slujba limbii române” – ecouri și recunoaștere.  Expoziția prezintă un omagiu adus unui geniu, ale cărui versuri rămân o comoară națională și o sursă inepuizabilă de inspirație pentru generațiile viitoare. Cuvintele poetului, ca niște lacrimi de lumină, au străbătut timpurile  și au rămas gravate în inimile tuturor. Această expoziție este o celebrare a vieții și operei unui poet care a transformat cuvântul în eternitate.

Expoziția poate fi vizitată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, spațiul expozitional, etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”.

În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău