Biblioteca Națională a R. Moldova vă invită la inaugurarea expoziției cu genericul „EU AM ȘTIUT SĂ FAC DIN VIAȚA MEA O SĂRBĂTOARE”
-
23 Octombrie 2022 17:25
Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la inaugurarea expoziției cu genericul „EU AM ȘTIUT SĂ FAC DIN VIAȚA MEA O SĂRBĂTOARE”, prilejuită aniversării a 75-a de la nașterea poetei, jurnalistei, regizoarei, producătoarei de evenimente culturale naționale, Renata VEREJANU.
Scopul expoziției este de a familiariza vizitatorii cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ce reprezintă momentele importante din viața și activitatea poetei, aprecieri și referințe semnate de personalități de seamă despre talentul și creația protagonistei, care, prin contribuția sa în reflectarea vieții sociale și culturale, a contrubuit la promovarea dragostei și mândriei pentru țara noastră, se arată într-un comunicat.
Sunt expuse circa 100 de documente, care sunt sistematizate în subcompartimente:
- Renata VEREJANU, poetul care înnobilează lumea;
- Renata VEREJANU, organizator de proiecte culturale, educaționale și transfrontaliere;
- Opere Alese; Colecția „Generația Dintre Secole”;
- Poezia Renatei Verejanu în viziunea artiștilor plastici;
- Referințe critice, opinii, aprecieri.
Invitați:
Mihai CIMPOI, academician, critic literar;
Teo CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova;
Galina CODREANU, secretar General al Federației din Moldova a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FMACCU);
Vladimir BEȘLEAGĂ, scriitor; oameni de cultură, studenți, liceeni.
Moderator: Iurie GOLOGAN, prezentator TV.
Expoziția poate fi vizitată la Biblioteca Națională, în spațiul expozițional, etajul II, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).
Renata Verejanu s-a născut la 22 octombrie 1947 în satul Verejeni, raionul Ocnița. A absolvit Institutul Politehnic (azi Universitatea Tehnică a Moldovei, 1970), Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980) și doctorantura la Universitatea din București (2002). A debutat cu volumul de poezie „Do liubvi” („Până la dragoste”), apărut în 1979 la Editura „Molodaia Gvardia” din Moscova, pentru care în 1983 a primit premiul literar unional „Maxim Gorki. Renata Verejanu este autoarea a peste 70 titluri de carte, multe dintre ele premiate la saloane internaționale de carte de anvergură din țară și de peste hotare (”Ofrandă omeniei”, ”Acest timp al Iubirii”, ”Provocați-mă să devin genială”, ”Metafora nemuririi”, ”Iubirea pe toate le vede”, ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, ”Poetul dintre milenii”, ”Înnobilarea acestei lumi”, romanul ”Geniul invizibil” ș.a.). Poeta este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1990) și președinte al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (2017).