Biblioteca Națională a lansat o nouă ediție a Calendarului Național

  • 04 Februarie 2020 15:25
Biblioteca Națională a lansat o nouă ediție a Calendarului Național

O nouă ediție a Calendarului Național, editat de Biblioteca Națională din Chișinău, vede lumina zilei și la acest început de an.

Printre cei care scriu pentru această lucrare enciclopedică, lansată acum aproape 30 de ani de către fostul director al bibliotecii, regretatul om de cultură, Alexe Rău, se numără colaboratori ai bibliotecii, scriitori, savanți, între care Iulian Filip, Andrei Eșanu, Iurie Colesnic și alții.

Valeria Matvei, șefa secției cercetare bibliografică, responsabilă de această ediție i-a relatat colegei Alina Rusu, că în acest calendar sunt oglindite principalele evenimente și personalități care au atins o anumită aniversare în acest an:

Tendința colaboratorilor este de a oglindi în fiecare an evenimente importante, personalități notorii din toate domeniile științei, culturii naționale și universale, în ordine cronologică, a menționat Valeria Matveișefă de secție la Biblioteca Națională.

“Lucrarea este destinată în primul rând colegilor noștri din teritoriu, dar este solicitat și de alte mari biblioteci din țară, de instituțiile mass-media,  științifice, guvernamentale. Fiecare lună conține circa 2000 de articole despre evenimentele naționale, internaționale, precedate de articole despre personalități notorii.

Coperta semnifică universul musical, deoarece în acest an aniversăm mai multe personalități din domeniul muzicii, sau care au avut tangențe cu acest domeniu. Astfel, în această ediție am dedicat spațiu pentru capela corală “Doina” la 90 de ani de activitate, ansamblului de cântece și dansuri populare “Fluieraș”, de la fondarea căruia se împlinesc 75 de ani. Cititorii vor găsi informații despre Orchestra Națională de muzică populară “Lăutarii”, creată de regretatul Nicolae Sulac în 1970, condusă de maestrul Nicolae Botgros, care împlinește 50 de ani.

Tot în paginile calendarului, dedicate lunii februarie, îl avem cu o aniversare pe dirijorul orchestrei “Folclor” Petre Neamțu, în aceeași lună și soprana Maria Cebotari este comemorată la 110 ani de la naștere”, a mai menționat Valeria Matvei, șefă de secție la Biblioteca Națională.”

Ediția din acest an este editată într-un tiraj de doar 70 de exemplare, volumul însumând circa 400 de pagini.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău