Biblioteca „B.P. Hasdeu” îndeamnă locuitorii Chișinăului să citească

  • 10 Februarie 2016 19:17
Biblioteca „B.P. Hasdeu” îndeamnă locuitorii Chișinăului să citească

O nouă ediție a campaniei prin care locuitorii Chișinăului sunt îndemnați să citească cărți, a fost lansată miercuri, 10 februarie, la Biblioteca „B.P. Hasdeu” din capitală.

Volumele propuse pentru a fi citite în acest an sunt , ”Arta refugii”, semnată de Paul Goma, pentru maturi, în timp ce volumul dedicat adolescenților, este ”Kinderland” de  Liliana Corobca. Cei mici sunt îndemnați să citeascăCând părinții nu-s acasă”,de Miroslava Metleaeva.

Toate cele trei cărți recomandate în acest an chișinăuienilor, au o temă comună - și anume soarta tragică a basarabenilor. Volumele se referă la copilăriile trăite de personaje, născute în diferite perioade istorice. Autobiografia ”Arta Refugii. O Copilărie Transilvană”, semnată de scriitorul disident din timpul României comuniste, Paul Goma, este o continuare a romanului ”Din Calidor” care sfârșește cu plecarea forțată după reanexarea Basarabiei, a familiei Goma din Basarabia în Transilvania, potrivit criticului și istoricului literar Aliona Grati.

”Relele n-au rămas însă în spate. Familia Goma este vânată de puterile sovietice, noi venite în România, care au comandă să prindă basarabenii refugiați și să-i repartizeze în Basarabia, de unde erau imediat trimiși în Siberia sau alte locuri îndepărtate. Romanul este o mărturie artistică a unor timpuri dramatice pentru basarabeni, dramatismul care nu se dezlipește de noi. Paul Goma nu este un scriitor tradițional, este un scriitor peste care experiența Parisului, exilului la Paris, nu a trecut fără urmă”, a constatat Aliona Grati.

Al doilea volum, ”Kinderland” semnat de scriitoarea basarabeană Liliana Corobca,  în prezent cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și memoria Exilului Românesc, abordează o altă problemă tragică a basarabenilor nevoiți să plece la muncă pese hotare, și copiii rămași acasă să crească frații și surorile mai mici, spune scriitorul Mircea Ciobanu.

”Este o bună alegere pentru adolescenți pentru că personajul este o fetiță de 13 ani, pentru care ultimele ei păpuși sunt frații ei mai mici pe care trebuie să-i crească. Într-un moment se trezește matură, se trezește singură. Jocul pur literar pe care îl face un autor, creează un univers și plasează acolo niște personaje, în cazul de față, acest univers este satul din Basarabia, părăsit de lume”, a precizat Mircea Ciobanu.

Volumul pentru copiii, ”Când părinții nu-s acasă” descrie copilăria celor născuți în anii 80, după cum a mărturisit scriitoarea, Miroslava Metleaeva.

”Am vrut să arăt că în anii 80 nu a fost nici calculator, nici internet, și totuși viața copiilor, era foarte interesantă și originală. Mi-aș dori ca în cadrul întâlnirilor cu copiii, să facem comparație cum era copilăria celor care au crescut în curțile din Chișinău cu cea a copiilor din timpurile noastre”, a mărturisit Miroslava Metleaeva.

Campania ”Chișinăul Citește” desfășurată de Biblioteca Municipală ”B.P.Hasdeu” pe întreg parcursul anului, se află la cea de-a 13-a ediție.

Evenimentul presupune, pe lângă recomandarea pentru lectură a celor trei volume, și organizarea de întâlniri  în biblioteci și școli, ale cititorilor cu autorii sau alți scriitori și critici literari din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău