Bibliografie dedicată maestrului Vladimir Curbet și ansamblului „Joc”

  • 05 Februarie 2016 17:44
Bibliografie dedicată maestrului Vladimir Curbet și ansamblului „Joc”

O bibliografie dedicată maestrului Vladimir Curbet și ansamblului de dansuri populare „Joc” a fost lansată vineri, 5 februarie, la Chișinău.

Timp de un an, bibliografii au cercetat materiale din arhive referitoare la activitatea maestrului și a ansamblului și le-au adunat în lucrarea: „Două fenomene ale culturii naționale: Maestrul Vladimir Curbet și Ansamblul „Joc”, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de lansare, maestrul Vladimir Curbet a spus că mai are o carte care ar vrea să vadă lumina tiparului, însă, așteaptă să se simtă mai bine, pentru a face corecturile de rigoare. La cei 85 de ani, maestrul a declarat că de-a lungul vieții a iubit enorm folclorul moldovenesc: „Viața omului e ca floarea câmpului. Cât trăiești o admiri și mirosul îți lasă plăcere, la bătrânețe când ajungi se strecoară totul. Se strecoară, așa cum spune țăranul, ca grăunțele la moară. Unul se naște, altul moare, așa-i viața”, a menționat maestrul.

Ministra culturii, Monica Babuc, a spus că maestrul Vladimir Curbet a înscris pagini de aur în istoria culturii naționale. „ A știut să creeze un colectiv, pe care l-a condus, incredibil, 50 de ani, și l-a condus către cele mai înalte culmi ale spiritualității internaționale, demonstrându-i lumii tot adâncul sufletului nostru, manifestat prin arta coregrafică. Este un model, un exemplu demn de urmat. Este o mare responsabilitate pentru toți cei care-i călcă pe urme să continue această operă și să deschidă mai departe ușile universului pentru cultura națională”, a spus Monica Babuc.

Bibliografia a fost îngrijită de directorul general al bibliotecii municipale: „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi. „Recunosc, a fost greu să definim unde începe maestrul Curbet și unde începe ansamblul „Joc”, pentru că aceste două fenomene sunt îngemănate. În lucrare sunt mii de referințe biobliografice, ceea ce reprezintă înregistrări sonore, video, prezențe coreografice, interviuri”, a spus Mariana Harjevschi.

Bibliografia „Două fenomene ale culturii naționale: maestrul Vladimir Curbet și Ansamblul „Joc”” a fost lansată cu ocazia împlinirii, în anul 2015, a 85 de ani de la nașterea maestrului și cu ocazia împlinirii a 70 de ani de activitate a ansamblului. Lucrarea cuprinde peste o mie de descrieri bibliografice cu referire la viața și activitatea maestrului Vladimir Curbet și a ansamblului „Joc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău