Beșleagă, despre Constantin Tănase: A căzut ca un brad gigantic secerat de un fulger negru
-
03 Noiembrie 2014 10:35
Astăzi este zi de doliu național în Republica Moldova în memoria jurnalistului, lingvistului și publicistului Constantin Tănase.
Lingvistul și unul dintre cei mai buni publiciști din Republica Moldova, Constantin Tănase, a fost înmormântat astăzi la Cimitirul Central din Chișinău, acolo unde își odihnesc somnul veci și alte personalități basarabene precum Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari. Mii de persoane printre care prieteni, oficiali dar și oameni simpli au venit să îl conducă pe ultimul drum ținut pe cel care a fost un mare apărător al limbii române în Basarabia.
”Conducem pe ultimul drum, un om ales, o inimă curajoasă care a spus adevărul adevărat, direct, dur. El, cel care a pășit în primele rânduri ale Mișcării noastre de Renaștere Națională, recuperarea demnității de neam, el, care a ales ca armă de luptă cel mai mare har dat de Dumnezeu omului, cuvântul […] A căzut ca un brad gigant, secerat de un fulger negru, iar vestea dureroasă a plecării Domniei Sale a făcut să ni se cutremure inimile dar și pământul până hăt departe și în alte țări, acolo unde a ajuns cuvântul său inspirit aducâtor de lumină, adevăr și speranță. A căzut în aceste zile cruciale, când se decide destinul nostru de mâine, plecarea sa fiind un îndemn de a ne strange rândurile și a ne continua drumul spre o viață liberă, demnă în familia popoarelor europene. Adio, prieten și frate întru credință și ideal românesc”. Cu aceste cuvinte și-a luat rămas bun unul dintre prietenii apropiați ai lui Constantin Tănase, scriitorul Vladimir Beșleagă.
"Soarta a vrut să îl aducă în tumultul acestor schimbări de după 91, prin clădirea politicilor, care a trebuit să le facă alături de mulți cei care au stat la începuturile acestei statalități care s-a dorit a fi românească și pentru care Constantin Tănase a trebuit să lupte ca ea să devină mai românească. A avut metehne ca oricare alt om, dar ce nu îi putem contesta este faptul că a vrut ca această bucată de pământ să fie mai românească. A murit într-un moment când ea devine mai românească, și mai europeană. Constantin Tănase a murit pentru a deveni nemuritor.” a declarat istoricul Octavian Țâcu.
”Îmi vine foarte greu să accept ideea că de astăzi Constantin Tănase nu mai este printre noi. L-am cunoscut în momentele Renașterii Naționale, atunci când îi regăseam semnătura pe Scrisoarea celor 66, din anul 1988, îi regăsim semnătura pe Declarația de Independență, fiind și deputat în primul Parlament. A ars ca o lumânare inima lui, a fost o lacrimă atunci când asculta o doină, a fost o pâine caldă pentru noi. De astăzi, noi actorii, vom rămâne orfani în sălile de spectacol. A încetat să bată inima lui Constantin Tănase pe Pământ dar sunt sigur că de acolo, din ceruri, va bate ca un dangăt de clopot pentru deșteptarea conștiinței noastre naționale” a declarat în discursul său de rămas bun și directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.
Constanin Tănase a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, în calitate de director al Centrului național de terminologie a inițiat și a realizat un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și punere în circulație în limba română a documentației oficiale, actelor de identitate. A editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Hoții de mituri” (2004), „Blestemul de a fi” (2009). La 12 iunie curent, Constantin Tănase și-a lansat la București cea mai recentă carte apărută de sub tipar -„Groapa cu lei”.
Constantin Tănase a încetat din viață joi, 30 octombrie, la vârsta de 65 de ani. El suferea de o boală incurabilă, și a murit într-un spital din Chișinău.
În semn de omagiu, primăria Capitale a anunțat că va iniția procedura de redenumire, în memoria lui Constantin Tănase, a unei străzi și a unei instituții de cultură sau educație din Chișinău.