Berlinul promite sprijin pentru Ucraina în ziua învestirii noului președinte al acesteia, Volodimir Zelenski

  • 20 Mai 2019 16:17
Berlinul promite sprijin pentru Ucraina în ziua învestirii noului președinte al acesteia, Volodimir Zelenski

Cancelarul german Angela Merkel a promis luni asistență pentru Ucraina în vederea restabilirii integrității sale teritoriale, în ziua în care Volodimir Zelenski a fost învestit în funcția de președinte al acestei țări, transmite dpa, preluat Agerpres.

Merkel a făcut această promisiune în timpul unei vizite la o bază NATO situată în nordul Germaniei.

Germania cooperează cu Franța în contextul acordurilor de la Minsk, a subliniat șefa executivului german, adăugând că noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a spus clar luni, în discursul său inaugural, că încheierea conflictului din estul țării sale este o prioritate.

Ministerul de Externe german a apreciat că decizia lui Zelenski de a dizolva parlamentul ucrainean și de a convoca alegeri anticipate este de înțeles, întrucât oricum scrutinul la termen în Ucraina era prevăzut pentru luna octombrie. ''Decizia președintelui de a căuta să obțină un nou mandat pentru politicile sale este una logică'', a precizat diplomația de la Berlin.

Fostul actor de comedie Volodimir Zelenski a fost învestit luni în funcția de președinte al Ucrainei în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), deschizând o nouă eră pentru această țară independentă de mai puțin de 30 de ani, confruntată cu un război și dificultăți economice.

La o lună după victoria fără drept de apel în fața președintelui aflat la sfârșit de mandat, Petro Poroșenko, cel mai tânăr președinte ales al Ucrainei postsovietice, în vârstă de numai 41 de ani, a venit pe jos la sediul parlamentului - salutând mulțimea de pe traseu - unde urma să depună jurământul.

''Mă angajez, prin toate acțiunile mele, să apăr suveranitatea și independența Ucrainei, să asigur bunăstarea Patriei și a poporului ucrainean, să apăr drepturile și libertățile cetățenilor, să respect Constituția și legile Ucrainei, să-mi îndeplinesc îndatoririle în interesul tuturor compatrioților mei, să ridic autoritatea Ucrainei în lume'', a declarat Volodimir Zelenski, cu o mână pe Constituția acestei țări independente din 1991.

După rostirea jurământului, Volodimir Zelenski a primit un certificat prezidențial, o insignă, o ștampilă oficială și un buzdugan, ca însemne ale noii sale funcții. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău