Berlinul pregătește șase mari centre de vaccinare pentru primirea a câte 4.000 de persoane pe zi

  • 26 Noiembrie 2020 19:40
Berlinul pregătește șase mari centre de vaccinare pentru primirea a câte 4.000 de persoane pe zi

Capitala germană Berlin face pregătiri pentru deschiderea, de la mijlocul lui decembrie, a șase centre de vaccinare în masă, capabile să primească până la 4.000 de persoane pe zi, a declarat joi pentru agenția Reuters, potrivit Agerpres, coordonatorul proiectului, Albrecht Broemme, în așteptarea autorizării primelor vaccinuri

Un pavilion expozițional gol, două terminale de aeroport, o sală de concerte, un velodrom și un patinoar vor fi transformate în șase centre de vaccinare unde se plănuiește administrarea a până la 90.000 de doze de vaccin în primele trei luni.

Albrecht Broemme a precizat că se intenționează ca, zilnic, între 3.000 și 4.000 de persoane să treacă prin fiecare din aceste centre, în același fel în care clienții sunt ghidați prin magazinele IKEA într-o singură direcție.

'Cea mai mare provocare va fi să reușim să aducem oamenii potriviți, la momentul potrivit, la centrul de vaccinare potrivit', a afirmat Broemme, cu ocazia unui exercițiu de incendiu la spitalul COVID-19 amenajat într-un pavilion expozițional.

Centrele de vaccinare de la Berlin vor fi deschise șapte zile pe săptămână, inclusiv de sărbătorile publice, între orele 09-19.00, a menționat coordonatorul, precizând că obiectivul este de a încheia prima fază în interval de trei luni. După aceasta, oamenii vor fi vaccinați la cabinetele medicilor și în farmacii.

Se așteaptă ca persoanele de peste 75 de ani și lucrătorii din sănătate să fie cei vaccinați primii.

O provocare va fi găsirea de personal suficient care să opereze aceste centre, care vor avea nevoie de cadre medicale, stewarzi și personal de securitate. Compania EasyJet s-a oferit să pună la dispoziție o parte din personalul său instruit pentru prim-ajutor, a declarat un purtător de cuvânt.

Conform coordonatorului, fiecare persoană ar urma să petreacă în jur de o oră în centrul respectiv. Persoanele vaccinate vor fi monitorizate timp de 30 de minute pentru efecte secundare după administrare, care va avea loc în condiții stricte de distanțare fizică și de igienă.

Potrivit lui Broemme, Berlinul pleacă de la prezumția că în jur de 80% din primele doze vor veni de la Pfizer /BioNTech, iar restul de circa 20% de la AstraZeneca.

Conform ministrului sănătății, Jens Spahn, Germania și-a asigurat în jur de 300 milioane de doze de vaccinuri.

În alte landuri, centre de vaccinare vor fi gata la mijlocul lui decembrie, iar celor mai vulnerabili le va fi administrat vaccinul cu ajutorul unor echipe mobile.

Germania pare a fi cea mai avansată dintre țările europene în ce privește pregătirile logistice și administrative dificile pentru începerea vaccinărilor, care s-ar putea afla doar la câteva săptămâni distanță dacă primele vaccinuri vor primi autorizație.

În alte țări din Europa, pregătirile par a fi în faze diferite.

În Spania, guvernul vrea să vaccineze o parte substanțială a populației în prima jumătate a lui 2021 și a optat pentru camioane, în locul unor centre speciale, pentru administrare.

Italia își propune să vaccineze majoritatea populației până în septembrie viitor, planurile detaliate urmând să fie expuse pe 2 decembrie.

Franța a anunțat că își va prezenta strategia săptămâna viitoare și că ar putea începe administrarea înainte de sfârșitul anului.

În schimb, Ungaria și Bulgaria nu se așteaptă să primească primele transporturi mai devreme de primăvară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
4
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,06 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău