Berlinul dă voie Ucrainei să folosească în Rusia armele primite din Germania: E „liberă să-și aleagă opțiunile” pentru autoapărare

  • 14 August 19:22
Berlinul dă voie Ucrainei să folosească în Rusia armele primite din Germania: E „liberă să-și aleagă opțiunile” pentru autoapărare

Ucraina poate folosi în ofensiva sa în Rusia armele furnizate de Germania, spun guvernul de la Berlin și principalul partid de opoziție, potrivit DW.com.

„Acelea sunt arme ucrainene”, a spus Wolfgang Büchner, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Germania, întrebat despre această chestiune în conferința de presă săptămânală. Poziția ministerului este că, odată ce armele au fost livrate Ucrainei, guvernul german nu mai are nimic de-a face cu ele. Ucraina este singura responsabilă pentru folosirea lor, notează Digi24.

Büchner a spus că ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk este o „operațiune foarte secretă, planificată fără coordonare prealabilă”, sugerând că a fost efectuată fără să fie discutată cu guvernul german. Purtătorul de cuvânt a subliniat că singurul lucru care preocupă guvernul german este respectarea de către Kiev a legislației internaționale, adăugând că Ucraina este „liberă să-și aleagă opțiunile” pentru autoapărare.

Ucraina a primit tancuri de luptă Leopard 1 și 2 de fabricație germană, vehicule blindate Marder și lansatoare de rachete. Nu există nicio confirmare că vreuna dintre aceste arme este folosită în ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei, deși presa rusă a difuzat imagini care par să arate vehicule blindate Marder în regiunea Kursk.

Chiar dacă imaginile sunt adevărate, „din punct de vedere juridic, Germania în mod clar nu este implicată în această operațiune militară a forțelor armate ucrainene pe teritoriul Rusiei”, a declarat Rafael Loss, de la Consiliul European pentru Relații Externe, pentru DW.

Atâta timp cât Ucraina nu încalcă dreptul umanitar, politicienii germani din diferite partide politice nu văd nicio problemă cu acțiunile armatei ucrainene. Ei indică articolul 51 din Carta ONU care se referă la „dreptul inerent la autoapărare individuală sau colectivă” a fiecărui stat.

„Un stat care este atacat are dreptul de a se apăra. Aceasta înseamnă, de asemenea, că are dreptul, conform dreptului internațional, să ia măsuri pe teritoriul Rusiei, atâta timp cât respectă acele legi”, a spus Lars Klingbeil, co-președinte al Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz.

Roderich Kiesewetter, expert în securitate națională din cadrul celui mai mare partid de opoziție, Uniunea Creștin Democrată (CDU), a declarat pentru DW: „Atacurile Ucrainei împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei nu sunt doar permise în temeiul dreptului internațional, ci sunt și  necesare în ceea ce privește strategia militară”. Acest lucru nu face ca Germania să devină participant activ la război, a adăugat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău