Berlin: un celebru jurnalist german este suspectat că a primit finanțare din partea Moscovei

  • 15 Noiembrie 2023 08:31
Berlin: un celebru jurnalist german este suspectat că a primit finanțare din partea Moscovei

Televiziunea publică germană a anunțat marți seară că are în vedere acțiuni în justiție împotriva unui jurnalist celebru, considerat expert în Rusia, despre care există suspiciuni că activitatea sa ar fi primit finanțare din partea unui oligarh rus apropiat de președintele Vladimir Putin, relatează Agerpres.

"Bănuim că noi și, prin urmare, publicul nostru, am fost induși în eroare în mod deliberat. Ne vom apleca acum mai mult asupra chestiunii și luăm în considerare o acțiune în justiție împotriva persoanei în cauză, a declarat într-un comunicat Joachim Knut, președintele canalului public de televiziune NDR, parte a rețelei naționale germane ARD.

El a reacționat la dezvăluirile din presa germană conform cărora jurnalistul Hubert Seipel, care a produs mai multe documentare pentru NDR și a scris lucrări de succes în Germania despre Rusia și președintele acesteia, a avut o parte din activitate finanțată de un prieten apropiat al Kremlinului.

Potrivit canalului ZDF, săptămânalului Der Spiegel și canalului de investigații Paper Trailer Media, expertul a primit, pentru două cărți, un total de 600.000 de euro prin intermediul unei companii cu sediul în Cipru, care are legături cu Aleksei Mordașiov, unul din oligarhii apropiați de președintele Putin.

Mordașiov, CEO și cel mai mare acționar al grupului siderurgic Severstal, este vizat de sancțiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Acuzațiile fac parte din dezvăluirile mai ample publicate marți seara de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) referitoare la dosare confidențiale ce privesc companii de servicii financiare cu sediul în Cipru.

Jurnalistul Hubert Seipel a publicat în special în 2021 în Germania o carte intitulată "Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia", după ce publicase în 2015 o carte cu titlul "Putin: Vederi din interiorul puterii".

El s-a remarcat și printr-un portret al președintelui Putin în 2012, difuzat pe postul NDR, și printr-un interviu în exclusivitate cu șeful statului rus doi ani mai târziu.

Potrivit președintelui NDR, Hubert Seipel a recunoscut că a primit bani pentru cărți de la oligarhul rus, în două tranșe, în 2013 și 2018, în cadrul unor "contracte de sponsorizare".

Chestionat de consorțiul ICIJ, jurnalistul a respins ideea că ar fi în vreun fel "un agent al lui Putin". Postul NDR a indicat însă că "vede un conflict de interese semnificativ, care pune sub semnul întrebării independența jurnalistică a domnului Seipel"

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău