Berlin: 11 ore de negocieri privind soluționarea conflictului din Donbas

  • 04 Iulie 13:00
Berlin: 11 ore de negocieri privind soluționarea conflictului din Donbas

Ucraina, Franța și Germania și-au consolidat poziția comună referitoare la conflictul din Donbas în timpul întâlnirii care a avut loc, vineri, la Berlin, între consilierii politici ai liderilor de state din așa-numitul "format Normandia" (Franța, Germania, Ucraina, Rusia), în timp ce delegația rusă a solicitat o pauză pentru a-și pregăti răspunsurile, transmite, sâmbătă, serviciul de presă al Biroului Președintelui Ucrainei.

Potrivit cancelariei prezidențiale ucrainene, negocierile de la Berlin au durat 11 ore și urmează să fie reluate sâmbătă. "Ucraina, Germania și Franța și-au manifestat disponibilitatea de a depune toate eforturile pentru punerea în aplicare a înțelegerilor convenite anul trecut la Paris și, totodată, pentru a apropia cât mai mult posibil desfășurarea unui nou summit, la Berlin", se arată în comunicatul Președinției de la Kiev.

Participanții la întâlnire au discutat în detaliu, punct cu punct, despre procesul de implementare a înțelegerilor la care au ajuns liderii "formatului Normandia" la summitul desfășurat în decembrie 2019 în capitala Franței și au evidențiat o serie de sarcini urgente care ar trebui îndeplinite ca parte a lucrărilor următoarelor reuniuni ale Grupului de Contact Tripartit, pentru accelerarea procesului de negociere și crearea condițiilor preliminare în vederea unui nou summit al "formatului Normandia", de data aceasta, la Berlin. Participanții la întâlnirea de vineri au convenit că trebuie depuse eforturi maxime pentru a implementa pe deplin deciziile luate anul trecut la summitul de la Paris, în special adoptarea unor măsuri care să asigure încetarea completă a focului în Donbas.

"Înțelegerile convenite la summitul de la Paris trebuie să fie puse în aplicare. Ucraina, precum și partenerii săi din formatul Normandia - Franța și Germania - și-au manifestat disponibilitatea de a depune toate eforturile în acest sens" - a subliniat delegația ucraineană, condusă de vicepremierul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Oleksi Reznikov. "Întâlnirea de astăzi (vineri, n.red) ne-a adus cu un pas mai aproape de organizarea summitului de la Berlin" - a menționat Andri Ermak, șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, membru în delegația trimisă de Kiev la Berlin.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,6 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
23
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 13 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5617 0.0486
USD 16.6114 0.0637
RON 4.0448 0.0084
UAH 0.6034 0.0035
RUB 0.2271 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău