Bere roșie, cu miere și portocale sau rusească, cu 12% alcool, la festivalul de bere artizanală din Timișoara
-
18 August 2018 15:12
Bere roșie, cu ghimbir, miere și portocole sau bere rusească, cu 12% alcool, sunt doar câteva dintre băuturile care pot fi gustate în cadrul primului festival internațional de bere artizanală din Timișoara, care are loc în acest sfârșit de săptămână.
Evenimentul dedicat berii artizanale, produsă exclusiv pe cale naturală, fără ajutorul adjuvanților chimici, are loc în perioada 17 – 19 august, în Parcul Rozelor din Timișoara. Potrivit organizatorilor, sunt prezenți la festivalul internațional patru producători de bere artizanală din străinătate, șase producători din România și unul de cidru, care prezintă peste 40 de sortimente.
Printre cei prezenți la eveniment se numără și o berărie din orașul Fot, Ungaria, care produce șase tipuri de bere artizanală, printre care și berea rusească, cu 12% alcool, sau berea cu ghimbir, miere și portocale.
“Avem șase tipuri de beri, marea majoritate sunt blonde. În afară de berea de grâu, toate sunt nefiltrate și au alcool de la 4,5 până la 12%. Cea mai tare este berea rusească, care are foarte mult hamei, pentru că legenda spune că rușii nu știau să facă bere și atunci au încercat să aducă din Europa. Doar că nu rezista la drum și din această cauză trebuia să se facă o bere foarte puternică, ca să reușeacă să o ducă până în Rusia, numai că acolo trebuia diluată, dar ei nu au diluat-o și așa s-a născut berea rusească. Mai avem bere cu ghimbir, miere și portocale. În momentul în care se face berea, acolo se pune ghimbir și miere și se servește cu portocală. Nu e neapărat o bere pentru femei, pentru că are o concentrație destul de mare de hamei, este un pic amară, nu este foarte dulce. La berea artizanală totul depinde de calitatea produselor pe care le folosești în momentul în care faci berea. La noi, toate elementele berii, cum ar fi malțul, hameiul, sunt aduse din Germania, sunt de calitate foarte bună. Berea este mai scumpă și pentru că aici se lasă procesul de fermentare să se facă natural, asta înseamnă că au un proces de fermentare foarte lung, de câteva săptămâni. Cea mai ieftină bere costă 10 lei, iar cea mai scumpă 17,5 lei”, a declarat pentru MDIAFAX reprezentantul berăriei din Ungaria.
De asemenea, un producător de bere artizanală din Cluj-Napoca oferă spre vânzare bere roșie, cu 5% alcool.
“Suntem o mică berărie din Cluj-Napoca, în 2011 am început activitatea, iar de un an producem bere și la sticlă, îmbutelim. Avem cinci tipuri de bere, dintre care una roșie, cu ghimbir. Este o bere tipic belgiană, iar în România începe lumea să o descopere. De fapt, în general, berea artizanală începe acum lumea să o descopere și constantă că e altceva. La berea roșie folosim două tipuri de malț, două tipuri de hamei, o drojdie special, iar culoarea roșie o dă malțul. În cazul berii artizanale, tot procesul este natural, sunt doar ingrediente natural și se respectă cu strictețe cele 21 de zile perioada de maturare. Bei patru, cinci beri, ești bine și a doua zi, nu te balonează. Dioxidul de carbon e din fermentare naturală, este mult mai prietenos cu organismul. Prețurile sunt cuprinse între 10 și 15 lei”, a explicat Florin Laza, producător de bere artizanală din Cluj-Napoca.
În cadrul festivalului internațional de bere artizanală din Timișoara vor avea loc și mai multe concerte pe scena amplasată în Parcul Rozelor, intrarea fiind liberă.