BERD va acorda Republicii Moldova un împrumut suplimentar de 18,2 milioane de euro pentru reabilitarea căii ferate

  • 13 Iunie 14:22
BERD va acorda Republicii Moldova un împrumut suplimentar de 18,2 milioane de euro pentru reabilitarea căii ferate

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda Moldovei un împrumut suplimentar de 18,205 milioane de euro pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru în cadrul inițiativei „Coridoarele Solidarității”. Serviciul de presă al Guvernului a declarat pentru INFOTAG că aceasta prevede un acord adițional la Acordul de împrumut dintre Moldova și BERD „RLF - Intervenție de urgență - Căile Ferate a R. Moldova” semnat la Chișinău la 27 iunie 2023.

Proiectul complet prevede reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 446 km, dintre care 128 km de cale ferată se află în stare proastă. Anterior, parlamentul a ratificat următoarele acorduri pentru a sprijini implementarea proiectului: un împrumut de 23 de milioane de euro de la BERD, un grant de 19,56 milioane de euro din partea Instrumentului European de Vecinătate și un contract de finanțare de 41,205 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții.

Acest tronson de cale ferată asigură legături cu mediul industrial din nordul și centrul Moldovei, inclusiv cu zonele economice libere din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău. Coridorul este foarte important pentru exporturile, importurile și tranzitul de mărfuri din România și Ucraina. De asemenea, acesta face legătura cu coridorul feroviar Căinari-Cimișlia-Basarabeasca-Giurgiulești, utilizat pentru logistica de transbordare în porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

Lucrările de renovare a tronsonului sunt planificate să fie finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Mon
24
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău