BERD sugerează că instituțiile statului trebuie să conlucreze mai bine cu sectorul privat

  • 14 Februarie 2017 17:45
BERD sugerează că instituțiile statului trebuie să conlucreze mai bine cu sectorul privat

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) menționează necesitatea unei conlucrări mai bune între instituțiile statului și sectorul privat, cu partenerii de dezvoltare.

Prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett, aflat într-o vizită în Republica Moldova a anunțat că instituția va susține și în continuare procesele de modernizare a țării implementate de Guvernul de la Chișinău, contribuind logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în Republica Moldova.

Oficialul a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip cu care a făcut un schimb de opinii privind direcțiile prioritare de cooperare dintre Guvern și BERD pentru următoarea Strategie de țară pentru perioada 2017-2020. Documentul va fi elaborat în conformitate cu prioritățile strategice de dezvoltare ale Republicii Moldova, expuse în Strategia Națională de dezvoltare „Moldova 2020”. 

De asemenea, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Economiei Octavian Calmâc a fost menționat aportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în realizarea proiectelor din sectorul energetic, în special construcția conductei magistrale a gazoductului Ungheni – Chișinău, reabilitarea rețelelor de transport electric Moldelectrica,  proiectul de modernizare a sistemului termoenergetic al municipiului Bălți, linia de finanțare pentru eficiența energetică în Moldova, precum și celor de reabilitare a drumurilor și aprovizionării cu apă a populației.

Republica Moldova a devenit membru al BERD la 5 mai 1992, iar pe 3 septembrie 1996, la Chișinău a fost deschis Oficiul Reprezentanții Permanente a BERD. De la începutul activității sale în Republica Moldova, BERD a finanțat mai multe de 100 de proiecte în valoare de peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie aproximativ 440 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău