BERD și două companii străine au cumpărat peste 41% din acțiunile MAIB

  • 02 Octombrie 2018 13:31
BERD și două companii străine au cumpărat peste 41% din acțiunile MAIB

Guvernul a semnat astăzi contractul de vânzare-cumpărare a 41,09% din acțiunile celei mai mari bănci din Republica Moldova – Moldova-Agroindbank (MAIB).

Acțiunile vor fi vândute unui consorțiu internațional creat de banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și două companii străine. Autoritățile consideră că preluarea unui pachet important de acțiuni de către un investitor de încredere va securiza și va stimula întreg sistemul bancar din Republica Moldova. 

Pachetul de acțiuni, scos la vânzare de mai bine de doi ani, și care a fost deținut de un grup de investitori care ar fi acționat concertat ilicit, va fi vândut societății de investiții HEIM PARTNERS Ltd, creată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital și Invalda INVL.

Preluarea acestui pachet de un consorțiu internațional de calitate reprezintă un pas important în consolidarea și fortificarea sistemului bancar din Republica Moldova, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

„Cu acționari noi, de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcțiile ce le revin. Asta înseamnă să acorde credite pentru a susține creșterea și modernizarea economică, proiecte noi și investiții, crearea noilor locuri de muncă și bunăstarea populației. Acesta este scopul nostru”, a reiterat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Prezent la ceremonia de semnare, Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, nu a ezitat să menționeze că în ultimii ani calitatea acționariatului în sistemul bancar din R.Moldova s-a îmbunătățit semnificativ.

BERD a încercat încă acum 7 ani să devină acționar al Moldova-Agroindbank, a amintit reprezentantul instituției, Francis Malige.„Guvernul a arătat o voință politică puternică și a hotărât să curețe sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care - fără îndoială - va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova în ansamblu".

Amintim că MAIB a scos la vânzare pachetul de 41% de acțiuni în septembrie 2016, după ce Banca Națională a stabilit că acționarii, concertat, au întreprins o serie de tranzacții cu încălcarea legislației în vigoare. Deoarece acțiunile nu au fost comercializate, au fost anulate și emise altele noi, pe care le-a procurat statul la prețul de aproximativ 450 de milioane de lei. În presă s-a vehiculat că în spatele acționarilor care dețineau pachetul respectiv de acțiuni ar fi stat controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău