BERD și BEI vor cofinanța lucrările de construcție a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău

  • 13 Octombrie 2019 11:43
BERD și BEI vor cofinanța lucrările de construcție a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) vor cofinanța lucrările de construcție a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău. Chiar dacă beneficiară va fi compania Vestmoldtransgaz (cumpărată în 2018 de Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz din România), BERD precizează într-un anunț public, că împrumutul va fi acordat Republicii Moldova și nu companiei, notează mold-street.com.

Se revine astfel parțial la formula veche de finanțare de până la anul 2018, când se preconiza că lucrările vor fi efectuate din creditele BERD și BEI acordate Republicii Moldova. Motivele acestei schimbări nu sunt anunțate, dar, cel mai probabil, acestea ar avea legătură cu ritmul lent de realizare a proiectului și nevoia de resurse financiare a companiei Vestmoldtransgaz.

De asemenea, pe pagina web a Vestmoldtransgaz spre consultare publică, a fost plasată toată documentația privind traseul conductei, evaluările de mediu și social, planurile de acțiuni și remediere.

Astfel BERD ar putea aloca o finanțare de circa 20 de milioane de euro, sau aproape 23% din costul lucrărilor, care sunt estimate la 90 milioane de euro.

Conducta ar urma să aibă o lungime de circa 120 kilometri și o capacitate planificată de 1,5 miliarde metri cubi de gaze, suficientă pentru a sigura necesarul Republicii Moldova, fără regiunea separatistă.

Autoritățile de la Chișinău și București au promis în repetate rânduri diferite termene de construcție, dare în exploatare și funcționare a conductei, de la anul 2015 la anul 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău