BERD oferă R.Moldova un împrumut de 30 de milioane de euro pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică

  • 09 Martie 2022 16:14
BERD oferă R.Moldova un împrumut de 30 de milioane de euro pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului ,,Eficiența energetică în Republica Moldova”, în sumă de 30 de milioane de euro, semnat la Chișinău la 10 decembrie 2021.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul este orientat spre implementarea unui program național de reabilitare energetică a mai multor clădiri publice, precum spitale, grădinițe, școli din gestiunea administrației publice centrale și locale. Astfel, banii vor fi alocați pentru izolarea clădirilor, instalarea unor sisteme mai eficiente de  iluminat, încălzire, răcire și ventilație, și integrarea acestora cu surse regenerabile de energie. 

La solicitarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, se intenționează de a scuti proiectul de achitarea taxelor TVA și de alte taxe, inclusiv vamale.

Implementarea Proiectului se va face în două faze:

- Faza I – cu accent pe instituțiile guvernamentale (spitale), cu un buget de aproximativ 45 milioane euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI;

- Faza II – cu accent pe autoritățile administrației publice locale, cu un buget de cca. 30 milioane euro.

Pe parcursul anului curent, urmează să fie identificați și alți beneficiari finali ai proiectului, în special cei care vor fi finanțați la faza II, iar lista finală a beneficiarilor va fi aprobată de Comitetul de coordonare a implementării Proiectului, se mai arată în comunicat. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău