BERD, interesată să investească într-o altă bancă din R. Moldova

  • 15 Mai 18:05
BERD, interesată să investească într-o altă bancă din R. Moldova

„Nu este un secret faptul că BERD analizează posibilitatea de participare la capitalul social al Moldova -Agroindbank, fapt ce consolidează angajamentul nostru puternic şi continuu faţă de ţară", a declarat şefa reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în R. Moldova, Angela Sax

Angela Sax consideră că venirea Băncii Transilvania (BT) în capitalul Victoriabank este un semn că sectorul bancar al Moldovei îşi revine, consideră şefa reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în R. Moldova, .

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta bancherul a scris într-un articol pentru "Emerging-Europe", intitulat "Moldova: mai multe ştiri bune decât numai vinuri bune".

În publicaţia, ea aminteşte că BT a cumpărat recent acţiuni la Victoriabank şi acum, împreună cu BERD, deţine pachetul de control (circa 70%).

"Atenţia noastră se concentrează pe reabilitarea gestionării corespunzătoare a riscurilor. Odată ce vom realiza acest lucru, ne vom continua planul ambiţios de dezvoltare a acestei bănci. BERD intenţionează să reia creditarea acesteia şi să continue să sprijine businessul prin extinderea accesului la finanţare", a spus bancherul.

Sax scrie că o floare nu aduce primăvara, dar venirea BT va da un impuls pentru vânzarea pachetelor de acţiuni blocate în alte două bănci din Moldova - Moldova Agroindbank şi Moldindconbank - de 41% şi 64%.

"Având în vedere că cele două bănci sunt cele mai mari, pentru Moldova este important ca acestea să lucreze transparent. Nu este un secret faptul că BERD analizează posibilitatea de participare la capitalul social al Moldova -Agroindbank, fapt ce consolidează angajamentul nostru puternic şi continuu faţă de ţară", a spus Sax.

Bancherul scrie că realizările notabile ale ţării merită aplauze precaute.

"În sectorul bancar s-au înregistrat progrese semnificative. Banca Naţională se descurcă foarte bine cu vulnerabilitatea sistemului financiar. Treptat, se restabileşte încrederea atât a investitorilor, cât şi a clienţilor faţă de bănci", a menţionat ea.

Reprezentanta BERD a amintit că, după ce scandalurile financiare au afectat reputaţia Moldovei, venirea unui puternic investitor străin strategic poate fi privită ca un punct de cotitură pentru întregul sistem bancar al republicii.

Angela Sax a menţionat că BERD este cel mai mare investitor din R. Moldova. Banca a început să activeze în ţară după proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991. De atunci, banca a susţinut economia cu investiţii în valoare de 1,2 miliarde de euro prin intermediul a 120 de proiecte în domeniul financiar, agricol, energetic, infrastructură şi producţie. În 2017, investiţiile BERD în Moldova au atins un nivel record de 130 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
20 °C
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,1 m/s
Mie
23 °C
Joi
24 °C
Vin
26 °C
Sâm
28 °C
Dum
26 °C

Curs oficial BNM 15 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9254 0.1311
USD 16.5932 0.0773
RON 4.0633 0.0296
UAH 0.6050 0.0009
RUB 0.2485 0.0062
Arhivă Radio Chișinău