BERD avertizează că țările din Europa de Est și Turcia vor fi afectate de Brexit

  • 29 Martie 2019 17:20
BERD avertizează că țările din Europa de Est și Turcia vor fi afectate de Brexit

Comerțul în multe economii emergente din Europa și din statul vecin Turcia va fi afectat dacă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea loc fără un acord de tranziție, se arată într-un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvolare (BERD) publicat vineri, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Instituția financiară, care pompează anual miliarde de euro în Europa de Est și în Turcia, a estimat că 6,8% din valoarea adăugată combinată a exporturilor regiunii va fi afectată de orice potențială întrerupere a legăturilor comerciale. Cel mai ridicat procent va fi în Cipru, Turcia și Polonia, pentru care piața britanică reprezintă între 7,9% și 9,1% din totalul volumelor de export, se arată în raport.

Ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord nu va afecta Europa de Est și Turcia doar prin comerțul direct, ci și prin exporturile indirecte, prin lanțul valoric interconectat la nivel european, avertizează BERD. Instituția dă ca exemplu componentele auto exportate din Slovacia în Germania, unde sunt asamblate și exportate ca produs final în Regatul Unit.

Camera Comunelor votează vineri acordul de retragere din UE, nu însă și declarația politică privind relațiile post-Brexit dintre Regatul Unit și UE.

Legislativul de la Londra a respins acordul de două ori, în ianuarie și martie, întrucât deputații pro-europeni au apreciat că acesta va menține legături prea slabe cu UE, în timp ce deputații susținători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Marea Britanie ar rămâne captivă în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză.

Un vot favorabil doar pentru acordul de retragere i-ar permite Regatului Unit să se încadreze în termenii deciziei liderilor europeni privind amânarea datei Brexitului până la 22 mai, pentru ca până atunci să poată continua discuțiile în vederea găsirii unei soluții pentru ieșirea din impas. În cazul unui nou vot negativ în Camera Comunelor, conform aceleiași decizii, ar urma un Brexit fără acord pe 12 aprilie.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și Orientul Mijociu. În prezent, BERD investește în Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia și Iordania, precum și în Grecia și Cipru, țări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România, cu investiții de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Instituția a susținut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiții în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanțare, 93% au fost acordate sectorului privat.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău