BERD a majorat investițiile în Ucraina

  • 24 Noiembrie 2014 18:08
BERD a majorat investițiile în Ucraina

Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, a anunțat luni majorarea investițiilor în Ucraina la un miliard de euro anul acesta, deși corupția și dificultățile administrative au încetinit alocarea fondurilor.

Prezent la o conferință economică organizată luni de Banca Națională a Austriei, Suma Chakrabarti a fost întrebat despre programul BERD în Ucraina și a afirmat: 'Anul acesta vor fi investiții de aproximativ un miliard de euro', de la 500 milioane de euro în ultimii ani.

'Dacă ne uităm chiar la investiția de un miliard de euro din acest an, banii pentru proiectele din sectorul public, cum ar fi autostrăzile, nu sunt alocați rapid, deoarece capacitatea administrativă a multor ministere este încă slabă. Încă mai sunt multe de făcut în lupta împotriva corupției', a declarat Suma Chakrabarti, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că este îngrijorat de situația sectorului bancar din Ucraina: 'Există 170 de bănci în Ucraina. Turcia, care are o economie mai mare decât cea a Ucrainei, are 40 de bănci. Cred că în Ucraina trebuie să urmeze un proces de consolidare și recapitalizare și sigur vom face parte din acest proces', a subliniat șeful BERD.

Economia ucraineană, afectată de conflictul din estul țării, se va contracta anul viitor cu 4,5%, după un declin de peste 7% estimat pentru acest an.

O misiune de experți a Fondului Monetar Internațional se află săptămâna aceasta la Kiev pentru a evalua implementarea programului de împrumut convenit cu Ucraina. În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internațional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet internațional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-și repună economia pe picioare. Până acum, Ucraina a primit două tranșe, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, din acest program.

De asemenea, misiunea FMI ar urma să decidă și care este finanțarea suplimentară de care Ucraina ar putea avea nevoie. Aceasta după ce, în luna septembrie, FMI estima că dacă luptele luptele dintre Kiev și rebelii pro-ruși vor continua și anul viitor, Ucraina ar putea avea nevoie din partea donatorilor de o finanțare suplimentară în valoare de până la 19 miliarde de dolari.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând peste 12 miliarde euro din alte surse de finanțare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău