BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz

  • 26 August 2021 12:28
BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat, cu o participație de 25% în capitalul social, al companiei de transport al gazelor naturale Vestmoldtransgaz SRL, subsidiată de compania românească Transgaz SA în Republica Moldova, relatează IPN cu referință la SeeNews.

BERD a intrat în posesia acțiunilor Vestmoldtransgaz în urma îndeplinirii angajamentului de a majora capitalul social al filialei cu 20 de milioane de euro pentru a finanța costurile de dezvoltare a conductei de transport a gazelor Ungheni - Chișinău.

Afaceri.news precizează că Transgaz și BERD au încheiat anul trecut un Memorandum de înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic, în baza căruia, în funcție de necesarul de finanțare al Transgaz, BERD va lua în considerare participarea la finanțarea proiectelor prin furnizarea de instrumente de împrumut sau de participații.

Acum, acest cadru este încheiat și prin asocierea la capitalul Vestmoldtransgaz, creându-se astfel premisele unor proiecte importante în viitor. În legătură cu afacerea curentă, vicepreședintele BERD, Alain Pilloux a declarat că aceasta „este un pas important către diversificarea geografică a aprovizionării cu energie a Moldovei. După ce a investit într-o participație de 25% la Vestmoldtransgaz, BERD joacă un rol cheie rol în consolidarea securității energetice a țării și contribuirea la o creștere economică durabilă, care aduce beneficii tuturor".

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaz din vestul Moldovei și oferă servicii de transport al gazelor în țară. Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz în 2018 prin filiala sa moldovenească Eurotransgaz, pentru 180,2 milioane lei moldovenești (10,2 milioane dolari / 8,7 milioane euro). Conducta lungă de 120 km între Ungheni și Chișinău interconectează sistemele de transport al gazelor din România și Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău