BERD: propuneri de finanțare a proiectelor de alimentare cu apă

  • 24 Martie 2015 18:55
BERD: propuneri de finanțare a proiectelor de alimentare cu apă

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare este dispusă să finanțeze mai multe proiecte de alimentare cu apă în zona de nord și sud a țării.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, citat de IPN, beneficiari ai proiectului de alimentare cu apă în nordul Moldovei vor fi șapte orașe (Soroca, Bălți, Florești, Drochia, Râșcani, Sângerei și Telenești), care vor participa la crearea unei Asociații pentru dezvoltarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Obiectivul general al proiectului este modernizarea apeductului existent Soroca-Bălți. În acest sens, BERD va acorda un credit de 10 milioane de euro, iar alte 10 milioane vor veni din partea BEI. O condiție a finanțărilor este crearea unui operator regional care va gestiona sistemul, transmite IPN.

Pentru implementarea unui proiect de alimentare cu apă în regiunea de sud a țării s-a examinat posibilitatea de construcție a unui apeduct magistral Leova-Cimișlia-Basarabeasca-

Ceadîr Lunga, care să aprovizioneze cu apă potabilă din râul Prut circa 100 mii locuitori. Ca urmare a examinării posibilității de investire în acest proiect, BERD a angajat Compania de consultanță BDO pentru efectuarea unui studiu de pre-fezabilitate care a stabilit necesarul de investiții de maximum 15 milioane de euro. Pentru realizarea acestei inițiative de proiect, Ministerul Mediului intenționează să inițieze negocieri cu BERD și alți potențiali donatori în vederea asigurării finanțării acestui apeduct.

Reprezentanții BERD s-au arătat interesați și de necesitățile de construcție a stațiilor de epurare la fabricile de vin (36 fabrici), construcția stațiilor de epurare în localitățile cu o populație de peste două mii locuitori, dar și construcția și reconstrucția digurilor de protecție și desecarea canalelor de desecare.

Din 1991, finanțările  BERD pentru Moldova au fost de 1,65 miliarde de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău