Benzina și motorina s-au scumpit cu aproximativ un leu în ultimele zile. Ce spun experții

  • 16 Mai 2019 17:30
Benzina și motorina s-au scumpit cu aproximativ un leu în ultimele zile. Ce spun experții

Benzina și motorina s-au scumpit cu aproximativ un leu în ultimele zile, ceea ce provoacă nemulțumirea șoferilor. Experții spun că majorarea prețurilor este motivată, dar, în această situație, ar trebui să intervină Consiliul Concurenței. Reprezentanții instituției susțin că monitorizează piața, relatează Radio Chișinău.

Benzina și motorina s-au scumpit, practic peste noapte cu peste 5%. Un litru de benzină A95 costă cu peste un lei mai mult, ajungând și la 19 lei și 50 de bani. De asemenea, motorina sa scumpit cu aproape un leu per litru, depășind 17,5 lei.

Majorarea prețurilor la carburanți este motivată, având în vedere și prețurile la produsele petroliere pe piața externă, susține expertul în energetică, Ion Muntean. Acestea urmau să fie majorate mai demult, dar petroliștii au fost presați de autorități să nu o facă înainte de alegerile parlamentare, potrivit expertului.

În același timp, expertul Victor Parlicov este de părerea că ar trebui să intervină Consiliul Concurenței, întrucât este straniu faptul că toți importatorii modifică tarifele în același timp.

Piața produselor petroliere rămâne a fi una cu atenție deosebită din partea Conciliului Concurenței, declară reprezentantul instituției Viorel Moșneaga.

Anterior, prețurile plafon la benzină și motorină erau stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, dar în luna martie a fost schimbată metodologia, astfel că instituția nu se mai ocupă de acest lucru, a menționat purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sănduța.

Mai mulți conducători auto au anunțat pentru vineri un protest, în Piața marii Adunări Naționale, împotriva majorării prețurilor la carburanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău