BENEFICIILE legii antitutun

  • 31 Mai 2016 19:11
BENEFICIILE legii antitutun

De Ziua Mondială fără Tutun, autoritățile de la Chișinău au venit cu anumite precizări legate de modul în care vor fi aplicate noile prevederi ale legii antitutun.

Legea respectivă a intrat în vigoare marți, 31 mai. În timp ce fumătorii sunt supărați, cei care nu fumează salută interzicerea fumatul în locuri publice.

Începând cu 31 mai, fumatul este permis doar la terasele deschise, în locurile special amenajate în aer liber, situate la cel puțin 10 metri de la intrarea în local, și în locuințele proprii și mașinele proprii, dacă în ele nu se află minori. În locuri precum stațiile de transport public, în localuri, pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, piețe dar și alte spații publice, fumatul va fi strict interzis și se va pedepsi.

”Aceste prevederi vor fi aduse la cunoștință prin intermediul celor 2.700 de angajați ai Ministerului de Interne care vor avea sarcina de a informa. Nu vom pune gardieni la fiecare restaurat. Ne vom strădui să informăm calitativ”, a declarat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

Pe stradă părerile sunt împărțite când vine vorba despre fumat.

În țările în care a fost deja implementată această lege, ea a adus o serie de beneficii,  a menționat reprezentantul pentru Republica Moldova al Organizației Mondiale a Sănătății, Haris Hajrulahovic.

„În Marea Britanie, în cazul a 40 la sută din afaceri s-au înregistrat beneficii economice după ce s-a interzis fumatul în interiorul localurilor. Totodată, legea antifumat are un rezultat imediat asupra morbidității și mortalității. De exemplu în Spania s-a înregistrat o scădere cu 10 la sută a cazurilor de infarct miocardiac. Turcia a raportat o scădere cu 24 la sută a cazurilor de tratament cu spitalizare în timp ce Marea Britanie a raportat o scădere cu 1600 de cazuri de urgență cauzate de infarct micardiac”, a constatat Haris Hajrulahovic.

Fumătorii care nu se vor conforma vor fi amendați cu până la1.400 de lei, în timp ce persoanele juridice, care vor admite fumatul în locurile publice, vor fi sancționate cu amenzi de până la 10 mii de lei.

Aproape 30 la sută din populația Republicii Moldova fumează, potrivit Raportului European de Sănătate 2012. După numărul de fumători Republica Moldova se află pe locul patru, după Armenia, Belarus și Ucraina. Cei mai mulți fumători sunt bărbați, aproape jumătate dintre aceștia fumează. Dintre femei 10 la sută sunt fumătoare. Potrivit Ministerului Sănătății, anual în Republica Moldova se cheltuiesc peste 880 de milioane de lei pentru tratarea bolilor cauzate de consumul de tutun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău