Benedetto Della Vedova: Valorile comune stau la baza parteneriatului UE – Republica Moldova

  • 23 Februarie 2022 15:41
Benedetto Della Vedova: Valorile comune stau la baza parteneriatului UE – Republica Moldova

„Uniunea Europeană și R. Moldova împărtășesc un principiu simplu: faptul că ambele părți în prezent au nevoie nu doar de o cooperare economică, care este destul de importantă, dar care nu este îndeajuns. Mai ales parteneriatul nostru ar trebui să se bazeze pe valorile comune care ne leagă. Acesta ar trebui să fie imboldul principal”. Declarația a fost făcută de Benedetto Della Vedova, secretar de stat în ministerul afacerilor externe și cooperării internaționale al Republicii Italiene, în cadrul unui dialog cu reprezentanții societății civile moldovenești, desfășurat la Universitatea de Stat din Moldova, transmite IPN.

„Valorile comune pe care se bazează Europa se află și în centrul procesului de asociere”, a menționat oficialul italian cu referire la statele care au încheiat acorduri de asociere cu UE, printre care se numără și Republica Moldova. Standardele democrației, statul de drept, separarea puterilor, drepturile omului sunt valori care definesc UE. „Fundamentele Uniunii Europene nu sunt legate doar de relațiile economice”, a subliniat diplomatul italian.

Statele membre pot fi private de fondurile Uniunii Europene când nu respectă valorile conținute în tratatele europene – democrație, libertate, stat de drept, a remarcat Benedetto Della Vedova. Relațiile economice sunt pe locul al doilea. Valorile sunt „forța de bază” a UE.

„În cadrul general al Acordului de Asociere cu UE, Comunitatea Europeană solicită angajarea în respectarea principiilor statului de drept, lupta cu corupția, consolidarea instituțiilor și controlul public al reformelor. Aceasta este valabil și pentru participarea Moldovei în Parteneriatul Estic”, a menționat Benedetto Della Vedova. Parteneriatul Estic s-a dovedit a fi un instrument fundamental pentru apropierea de UE. Este o sursă importantă pentru susținerea statului de drept și a societății civile.

„O societate civilă vioaie, incluzivă este crucială pentru a promova statul de drept și buna guvernare, libertățile fundamentale în spațiul moldovenesc. Ea este un instrument prețios pentru a consolida legăturile dintre Moldova și Europa”. „Uniunea Europeană a început cu diverse acorduri economice pentru a avea apoi și o colaborare politică. Dar ar trebui să subliniem că aspectul economic, comercial, ideea unei integrări de piață a UE nu cuprinde totalitatea relațiilor și mai ales nu mai este baza pe care se fondează UE astăzi. Cu atât mai mult, statul de drept și drepturile omului, și susținerea societății moldovenești au un rol important în Acordul de Asociere”, a menționat Benedetto Della Vedova.

„Este important să înțelegem care sunt necesitățile țărilor (din Parteneriatul Estic, n.r.) și mai ales ale Republicii Moldova în procesul de apropiere de UE”, a remarcat la rândul său Lorenzo Tomassoni, ambasador al Italiei în Republica Moldova, apreciind formatul de discuții de la USM.

Cea de-a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Italiană a fost celebrată în data de 21 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău