Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa: România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră

  • 18 August 2020 15:35
Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa: România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră

România este actor geopolitic NATO cu o importanță tot mai mare în regiunea Mării Negre, susține Ben Hodges, fost comandat al armatei SUA în Europa și analist CEPA (Center for European Policy Analysis), unul dintre cele mai importante think-thank-uri americane specializate pe problemele Europei Centrale și de Est.

”România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră. Cred că forțele de rotație în România vor continua să crească în următorii ani”, a declarat Hodges într-un interviu pentru G4Media.ro

La data 13 august, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat planurile SUA privind desfășurarea în România a unei părți din unitățile militare americane retrase din Germania. În discursul ei, a avertizat „că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”. Într-un moment de tensiuni crecânde între cele doua țari, G4Media.ro a vorbit cu fost general Ben Hodges despre situație.

Rep: Ce părere aveți despre discursul purtătoarei M. Zaharova, în care a acuzat SUA de agravarea tensiunilor cu Rusia?
Ben Hodges: De fapt, declarația ei sună ca o glumă proastă. Până la agresiunea Rusiei în Crimeea și Ucraina, Statele Unite au redus prezența militară în Europa, chiar și după războiul ruso-georgian din 2008. Dar anexarea ilegală a Crimeei în 2014 ne-a amintit ceea ce este Rusia cu adevărat.

Atunci, SUA au reconsiderat politica sa externă. Nu trebuie să uităm desfășurarea în Polonia, niște unității militare americane nu e ceva nou. Asta a fost în curs de negociere de ani de zile.

Prin urmare, relația cauză-efect subliniată de Kremlin trebuie să fie inversată. Rusia este cea care a invadat Ucraina și a anexat Crimeea, a ocupat Abkhazia și Osetia de Sud și susține Transnistria. Rusia acționează, NATO răspunde,  nu invers.

Acest discurs este numai o parte din narațiunea rusă despre auto-victimizare, dar este fals. Popoarele fostelor republici sovietice au vorbit și Belarusul urmează acum: aceste țări nu mai vor să fie sub influența rusă. Din păcate, președintele SUA este uneori neclar privind poziția SUA, la fel Germania și Franța. Mii de trupe americane de pe flancul estic al NATO nu vor fi niciodată o amenințare serioasă pentru Rusia, dar descurajează Kremlinului de a fi mai agresiv.

Rep: În declarația ei, Maria Zaharova a sugerat că vor fi represalii împotriva României. România ar trebui să ia aceste vorbele în serios?
B.H: În primul rând, Statele Unite vor fi întotdeauna un aliat apropiat al României și este responsabilitatea sa să protejeze membrile NATO, cu suportul lor, desigur.

În ceea ce privește provocările Rusiei, aș spune că România nu are de ce să se teamă atât timp cât continuă pe acest drum, adică modernizarea capacităților sale militare, și atât timp cât NATO rămâne unită. De asemenea, este important pentru România să-și consolideze democrația și statul de drept, fiindcă Rusia folosește vulnerabilitățile societății românești împotriva ei.

Rep: În sfârșit, care este locul României în proiectul NATO?
B.H: În urma modernizării sale militare, ca urmare a importanței crescânde a regiunii Mării Negre și orientării strategice a Turciei către estul Mediteranei, România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră.

Cred că forțele de rotație în România vor continua să crească în următorii ani.

Dacă România este îngrijorată de declarația recentă a lui Mike Pompeo – în care a sugerat că SUA ar putea colabora cu Rusia pentru a se opune politicii Chinei -, aș sublinia că această colaborare ar fi într-adevăr interesantă în ceea ce privește problemele ecologice, terorismul islamic și resursele polilor pământului. Dar Rusia nu prezintă suficientă încredere pentru a se merge mai departe în cadrul acestei cooperări.

 

Citiți INTEGRAL interviul pe g4media.ro.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău