Bellingcat: Oameni de știință ruși lucrează în secret la dezvoltarea Noviciok, alături de serviciile secrete militare

  • 24 Octombrie 2020 16:40
Bellingcat: Oameni de știință ruși lucrează în secret la dezvoltarea Noviciok, alături de serviciile secrete militare

Grupul de investigații Bellingcat a scos la iveală noi detalii despre eforturile Rusiei de a dezvolta neurotoxina Noviciok, folosită împotriva lui Sergei Skripal și a lui Alexei Navalnîi, care arată legăturile dintre oamenii de știință ruși și serviciile secrete militare, scrie CNN, citat de g4media.ro.

După ce a analizat documente privind conversații telefonice și de călătorie ale unor oficiali ruși cu oameni de știință, Bellingcat a găsit contacte frecvente între directorul unui institut militar de cercetare din St. Petersburg și agenți acuzați că l-au otrăvit pe Skripal și pe fiica lui Iulia în martie 2018. Un cuplu britanic, Dawn Sturgess și Charlie Rowley, au fost și expuși, cel din urmă murind, potrivit sursei citate

Noul raport Bellingcat, publicat vineri, arată că cercetători care au lucrat în trecut pentru Ministerul rus al Apărării au fost „împrăștiați prin diverse instituții de cercetare care au continuat să colaboreze între ei în diverse programe clandestine”.

Kremlinul a negat vehement implicarea în acele atacuri cu Noviciok.

Institutul din Sankt Petersburg – Institutul Experimental pentru Cercetare Științifică în Medicină Militară – a fost unul din cele trei institute implicate în dezvoltarea Noviciok, potrivit Bellingat. După 2010, a devenit principala instituție implicată.

Grupul de investigații spune că un om de știință în mod deosebit a fost implicat îndeaproape cu GRU, serviciul de informații secrete al Armatei, în lunile anterioare atacului din Marea Britanie împotriva lui Skripal. Este vorba despre Serghei Chepur, șeful institutului din Sankt Petersburg, care a „comunicat intens cu membrii ai echipei de asasini în perioada de planificare a misiunii Skripal”, scriu jurnaliștii.

Listinguri telefonice obținute de Bellingcat arată contacte frecvente între Chepur și agenții GRU care au mers în Marea Britanie în 2018, din unitatea de elită 29155. Chepur „a vorbit sau a trimis mesaje comandantului unității, Andrei Averianov, de cel puțin 65 de ori” între mai 2017 și septembrie 2019, potrivit documentelor obținute de Bellingat.

Grupului Bellingcat, fondat de britanicul Eliot Higgins în iulie 2014, a devenit cunoscut după ce a reușit să demonstreze că zborul MH-17 a fost doborât deasupra Ucrainei de separatiștii din Donbas, iar Rusia a folosit Photoshop pentru a modifica imagini din satelit cu privire la zbor, pentru a ascunde adevărul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău