Belkovski: Motivul arestării Carinei Țurcan ar fi nu spionajul, ci interesele de afaceri ale șefului Rosnefti

  • 21 Iunie 2018 22:16
Belkovski: Motivul arestării Carinei Țurcan ar fi nu spionajul, ci interesele de afaceri ale șefului Rosnefti

Arestarea Carinei Țurcan, moldoveanca top-manager la Inter RAO, cel mai mare producător de energie electrică din Rusia, ar avea legătură nu cu activități de spionaj în favoarea României, așa cum a încercat să acrediteze Moscova via mass-media, ci interesele de afaceri ale atotputernicului șef al companiei Rosnefti, Igor Secin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a afirmat joi cunoscutul expert rus Stanislav Belkovski, într-o emisiune la postul de radio Echo Moskvî (de opoziție).

De altfel, femeia originară din Republica Moldova, despre care s-a spus că are și cetățenie română -arestată vinerea trecută de către FSB - a respins acuzațiile de spionaj, potrivit Interfax.

Igor Secin, care încearcă să-și consolideze controlul asupra Inter RAO, putea să fi apreciat că Țurcan nu îi este suficient de loială, a opinat Belkovski.

"La mijloc este încercarea lui Igor Ivanovici Secin de a prelua controlul asupra 'Inter RAO'. El încearcă s-o facă prin arestarea unor persoane, printre care și Carina Țurcan. Femeia nu e niciun fel spioană româncă", a opinat expertul rus.

Între timp, autoritățile ruse încearcă să elucideze modul în care Carina Țurcan a obținut cetățenia rusă. Serviciile secrete rusești ar avea dubii în ceea ce privește legalitatea obținerii de către aceasta a pașaportului rusesc, informează portalul Rosbalt. Documentul i-a fost remis în urmă cu 10 ani, în zona Volokolamsk din regiunea Moscovei, dar Echo Moskvî scrie că Țurcan nu a deținut vreo proprietate în această zonă și nici nu a fost înregistrată aici.

Cu toate acestea, Carina Țurcan are o vilă la periferia Moscovei în zona rezidențială numită "Noua Rigă" și un apartament în capitala rusă.

Iubitul ei, Viktor Drigenici, provine din structurile RAO EES - Sistemul electric unificat al Rusiei - iar societățile sale actuale sunt implicate în construirea unor obiective pentru Ministerul Apărării rus și centrale nucleare, atât în Rusia, cât și în afara ei, în India și China.

Carina Țurcan a fost încarcerată la decizia tribunalului din Lefortovo, fapt devenit public abia marți. Împotriva ei a fost întocmit un dosar penal pentru spionaj în care se afirmă că ea ar fi transmis informații clasificate părții române, potrivit presei ruse. Cu toate acestea, nici la această oră nu există vreun comunicat oficial cu privire la capetele de acuzare formulate împotriva ei, subliniază Eho Moskvî.

În cadrul companiei "Inter RAO", Țurcan coordona importul și exportul de energie electrică. Potrivit interlocutorilor portalului Rosbalt, serviciile speciale românești nu ar fi fost singurele beneficiare ale informațiilor secrete pe care le transmitea Carina Țurcan. Media ruse încearcă să acrediteze ideea că informațiile ajungeau ulterior în posesia CIA.

Conform unor media ruse, Țurcan a fost monitorizată timp de un an de către FSB, pe motiv că aceasta ar fi putut furniza informații despre organizarea livrărilor de energie electrică în Crimeea anexată.

Bucureștiul a recunoscut că Țurcan are cetățenia română, dar până la ora actuală nici suspecta și nici rudele ei nu au solicitat vreun ajutor Ambasadei române de la Moscova.

Igor Secin, catalogat de presa rusă drept "eminența cenușie a Kremlinului", a contribuit decisiv la falimentarea companiei petroliere Iukos și a jucat un rol-cheie în procesul împotriva lui Mihail Hodorkovski. Recent, Secin și apropiați ai săi din FSB au instrumentat cazul arestării pentru mită a ex-ministrului economiei Aleksei Uliukaev, care a fost condamnat la opt ani de închisoare. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău