Belgradul, în topul celor mai poluate orașe ale lumii după ce fermierii au dat foc câmpurilor

  • 24 Octombrie 2019 18:01
Belgradul, în topul celor mai poluate orașe ale lumii după ce fermierii au dat foc câmpurilor

Cerul este senin la Belgrad, iar soarele încălzește blând o frumoasă zi de toamnă, însă locuitorii acestui oraș se confruntă cu un puternic val de poluare care a făcut calitatea aerului să se apropie de cea a unor orașe precum Beijing, Delhi, Lahore sau Karachi, considerate printre cele mai poluate din lume, conform unui material publicat joi de Reuters, preluat de Agerpres.

Aplicația Air Visual API, care adună date de la senzori instalați la sol în orașe din întreaga lume, a plasat Belgradul, joi, pe locul 16 în clasamentul celor mai poluate orașe ale lumii. Miercuri, Belgradul ocupa poziția a 5-a.

Chiar în afara orașului, nori grei de fum se ridică de pe câmpurile agricole incendiate de fermieri. Agricultorii au dat foc la miriște, obicei pe care-l consideră benefic pentru sol. Poluarea rezultată de la aceste incendii se alătură celei produse de mașinile mai vechi cu motoare diesel dar și poluării rezultate din încălzirea locuințelor cu gaze și de la diferitele facilități industriale, rezultând un amestec toxic ce a împins Belgradul până foarte sus în topul celor mai poluate orașe ale lumii.

Conform unui studiu realizat la Universitatea din Belgrad, vârsta medie a mașinilor din parcul auto sârb este de 17 ani.

În cursul zilei de joi poluarea a fost resimțită mai ales în centrul istoric al Belgradului, care suferă din cauza traficului auto și la periferie, în apropierea câmpurilor agricole din afara orașului.
 

Foto: (c) Marko DjuricaConform indexului european al calității aerului, aerul din centrul Belgradului a fost catalogat joi drept nociv. Serbia trebuie să plătească în jur de 15 miliarde de euro înainte de a intra în Uniunea Europeană, pentru a se alinia reglementărilor comunitare cu privire la mediu și la emisiile de CO2.

"(Oamenii) folosesc lemne și cărbune pentru încălzire. Acest sistem de încălzire trebuie îmbunătățit cumva, iar traficul trebuie redus", a comentat Jovan Tanasijevic, 75 de ani, un locuitor al Belgradului intervievat de Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:5,7 m/s
Wed
19
Thu
21
Fri
24
Sat
23
Sun
23

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău