Belgia restrânge militarilor săi în oprerațiuni folosirea smartphone-urilor, din cauza spionajului rusesc

  • 29 Decembrie 2018 16:52
Belgia restrânge militarilor săi în oprerațiuni folosirea smartphone-urilor, din cauza spionajului rusesc

Ministerul Apărării din Belgia își va revizui regulile privind utilizarea smartphone-urilor de către soldații în operațiuni, de teama tentativelor de spionaj, în special din partea Rusiei, au relatat sâmbătă mass-media belgiene, preluate de AFP.

"Investim de mai mulți ani în prevenire și conștientizare, însă nu pare suficient", a declarat, la postul public de televiziune flamand VRT, Carl Gillis, responsabil cu operațiuni al Statului Major belgian.

"Știm că Rusia se interesează de acest tip de date mobile" de geolocalizare, a adăugat el.

A fost începută o analiză pentru toate operațiunile militare, a precizat agenția de presă Belga.

Astfel, în statele baltice, aflate în apropierea Rusiei, "în anumite regiuni și circumstanțe", militari belgieni ar urma să nu își mai poată folosi smartphone-ul personal atunci când ies din bază, conform Belga.

La începutul lunii ianuarie, circa 250 de militari belgieni vor pleca pentru patru luni în Estonia pentru a face parte dintr-un batalion multinațional în cadrul NATO.

Colonelul Carl Gillis spune că Belgia nu este singura țară care ia o astfel de măsură, invocând exemplele Germaniei și Olandei.

În luna iulie, cercetători din Olanda au atras atenția asupra unei aplicații de monitorizare a activităților fizice, Polar, care permite colectarea de date sensibile privind militarii și membrii serviciilor de informații din 69 de țări. Aplicația și-a dezactivat de atunci funcțiile de localizare.

Pentagonul a revizuit la rândul său în ianuarie regulile de utilizare a unei alte aplicații pentru sportivi, Strava, deoarece ea ar permite dezvăluirea mișcărilor militarilor și bazelor americane în lume. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău