Belgia: „Criza politică este în Spania, nu în Belgia”, dă asigurări premierul Michel

  • 08 Noiembrie 2017 14:00
Belgia: „Criza politică este în Spania, nu în Belgia”, dă asigurări premierul Michel

Premierul belgian Charles Michel a dat asigurări miercuri, în parlamentul federal de la Bruxelles, că 'nu există criză politică' în Belgia, în pofida declarațiilor miniștrilor săi naționaliști flamanzi de susținere a liderilor separatiști catalani, transmite AFP.

'Există o criză politică în Spania și nu în Belgia!', a declarat premierul Michel, supus unui tir de critici din partea deputaților belgieni privind guvernarea sa.

'Mandatul de arestare european este o chestiune a justiției, nu a guvernului, și nici nu va fi', a indicat Michel în legătură cu procedura judiciară lansată în Spania împotriva a cinci foști lideri catalani aflați la Bruxelles.

Aceasta este prima dată când Charles Michel s-a exprimat în parlament după sosirea în Belgia, la 30 octombrie, a liderului catalan destituit Carles Puigdemont și a patru dintre miniștrii săi.

În pofida apelurilor lui Michel la 'discreție' pe acest subiect foarte sensibil cu guvernul spaniol, miniștri sau lideri ai formațiunii N-VA (naționaliștii flamanzi, participanți la coaliția de guvernare) și-au exprimat simpatia procatalană cu afirmații ostile la adresa guvernului spaniol în ultimele zile.

Duminică, ministrul de interne Jan Jambon (N-VA) s-a întrebat în mod public 'asupra faptului că un stat membru al Uniunii Europene poate merge atât de departe' încât să-i încarcereze pe 'membrii unui guvern ales democratic', responsabilul belgian regretând 'tăcerea asurzitoare' a principalilor lideri ai UE.

În intervenția sa în parlament, Charles Michel a reamintit că, încă din data de 1 octombrie, ziua referendumului în Catalonia, el a lansat un apel la 'dialog politic' între Madrid și Barcelona.

Pe plan diplomatic, 'noi avem un interlocutor, iar acesta este Madridul', a subliniat Charles Michel.

Cei cinci foști oficiali catalani s-au predat duminică dimineața poliției judiciare federale din Bruxelles, unde au fost reținuți și ulterior eliberați condiționat de judecătorul de instrucție.

Ei au interdicție de a părăsi teritoriul belgian, trebuie să aibă o adresă fixă și vor fi obligați să se prezinte 'personal' la orice convocare din partea justiției și poliției, a precizat Parchetul din Bruxelles.

Prima audiere în fața Camerei de Consiliu, jurisdicția belgiană care va decide cu privire la punerea în executare a mandatului de arestare care îi vizează pe Carles Puigdemont și pe patru dintre foștii săi miniștrii, a fost stabilită pentru vineri, 17 noiembrie.

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, urmează să ia cuvântul tot miercuri în parlamentul de la Madrid.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău