Belarusul susține că poate mobiliza un milion și jumătate de oameni

  • 26 Februarie 2023 10:45
Belarusul susține că poate mobiliza un milion și jumătate de oameni

Belarusul, considerat aliatul cel mai docil al Rusiei, are până la 1,5 milioane de potențiali militari în afara forțelor sale armate – susține secretarul de stat al Consiliului de Securitate de la Minsk, Aleksandr Volfovici, transmite veridica.ro.

Belarusul are o popualție de aproximativ 9,3 milioane de locuitori, iar armata sa profesionistă însumează, potrivit experților străini, 48.000 de soldați, cărora li se adaugă 12.000 de grăniceri, scriu jurnaliștii de la Veridica.

Luna aceasta, președintele autoritar Aleksandr Lukașenko a ordonat formarea unei noi forțe de apărare teritorială de până la 150.000 de voluntari. El a insistat că Belarusul va lupta alături de forțele ruse din Ucraina doar dacă va fi atacat.

Într-o rară întâlnire cu presa străină acreditată în țara lui, Lukașenko a spus că „sunt gata să lupt împreună rușii de pe teritoriul Belarusului doar într-un singur caz: dacă fie și un singur soldat sosește de acolo (din Ucraina, n. red.), cu o armă, pe teritoriul nostru, pentru a ne ucide poporul”. „Acest lucru nu este valabil doar pentru Ucraina, ci și pentru toți ceilalți vecini” - a continuat Lukașenko. "Dacă atacă Belarusul, atunci vor primi răspunsul cel mai crud.

Cel mai crud! Și războiul va lua o cu totul altă turnură" – a mai spus el. Militarii belaruși ar refuza să lupte în Ucraina La mijlocul lunii octombrie 2022, Belarusul și Rusia au decis crearea unei forțe militare comune având, potrivit Minskului, o misiune pur „defensivă”.

Mulți analiști, citați de agențiile internaționale de știri, spun că Moscova îl presează pe Lukașenko să ordone armatei sale să se alăture invaziei din Ucraina. Dar, în ciuda dependenței sale politice și economice de ruși, acesta a refuzat până acum.

Potrivit unor speculații de presă, și militarii belaruși ar refuza să lupte în țara vecină. Kievul a oferit azil multor contestatari ai lui Lukașenko, iar unii dintre aceștia s-ar fi înrolat după invazie, ca să lupte contra rușilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău