Belarusul își recheamă ambasadorul din Franța după expulzarea omologului său francez de la Minsk

  • 18 Octombrie 17:27
Belarusul își recheamă ambasadorul din Franța după expulzarea omologului său francez de la Minsk

Belarusul și-a rechemat ambasadorul din Franța după ce a impus duminică plecarea omologului său francez de la Minsk, a anunțat luni diplomația din fosta republică sovietică, în plină criză cu statele europene, relatează AFP.

"Ambasadorul Belarusului în Franța, Igor Fisenko, a fost rechemat la Minsk pentru consultări", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe belarus, Anatoli Glaz, potrivit Agerpres.

Ambasadorul Franței la Minsk, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit Belarusul duminică la solicitarea autorităților locale.

Potrivit media belaruse, ambasadorul francez a fost expulzat pentru că nu și-a prezentat niciodată scrisorile de acreditare președintelui Aleksandr Lukașenko.

"Franța nu a recunoscut rezultatul alegerilor de la 9 august 2020 și nu mi-am prezentat scrisorile de acreditare", a confirmat Nicolas de Bouillane de Lacoste într-un mesaj video difuzat luni de ambasada Franței la Minsk.

Potrivit ambasadei, diplomatul a prezentat pe 8 decembrie 2020 "copii ale scrisorilor de acreditare" ministrului afacerilor externe Vladimir Makei.

"Am petrecut aici zile dificile, dar de neuitat (...) Am întâlnit numeroase persoane curajoase și cu spirit puternic", a subliniat ambasadorul în mesajul său video, promițând că soția lui și cu el vor rămâne "mereu" alături de belaruși.

La rândul său, Anatoli Glaz și-a exprimat luni "regretul sincer" pentru neprezentarea scrisorilor de acreditare ale ambasadorului francez președintelui Aleksandr Lukașenko.

"Avem interesul de a restabili pe deplin funcționarea celor două misiuni diplomatice", în Franța și în Belarus, a dat el asigurări.

Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, s-a confruntat în 2020 cu o mișcare de protest fără precedent împotriva realegerii sale. Această mișcare a fost progresiv reprimată prin arestări și exiluri forțate.

Minskul, un aliat apropiat al Moscovei, și europenii, au de atunci relații glaciale, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău