Belarusul expulzează marea majoritate a diplomaților ucraineni și acuză Ucraina de acțiuni ”inamicale” și ”amestec” în afacerile sale interne

  • 24 Martie 2022 13:42
Belarusul expulzează marea majoritate a diplomaților ucraineni și acuză Ucraina de acțiuni ”inamicale” și ”amestec” în afacerile sale interne

Belarusul, un aliat al Moscovei, a anunțat expulzarea majorității diplomaților ucraineni de pe teritoriul belarus și a acuzat Ucraina de acțiuni ”inamicale” și” amestec” în afacerile sale interne, relatează AFP, citată de News.ro.

”Belarusul a decis să reducă numărul diplomaților ucraineni pe teritoriul său. Această măsură vizează să pună capăt unor activități nediplomatice ale unui anumit număr al membrilor personalului instituțiilor diplomatice ucrainene”, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, Anatoli Glaz.

Concret, la Minsk mai rămân doar ambasadorul ucrainean și patru diplomați, în contextul în care la Ambasada Ucrainei lucrau peste 20 de persoane.

Belarusul urmează, totodată, să închidă Consulatul Ucrainei de la Brest (vest), ”din cauza absenței efective a personalului”.

Belarusul și-a retras, deja, toți diplomații din Ucraina.

”Începând din 2020, Belarusul a observat numeroase acțiuni inamicale ale Ucrainei vizând o distrugere iresponsabilă a relațiilor dintre state cu țara noastră, contactelor comerciale și legăturilor stabilite de mult timp”, a justificat Anatoli Glaz.

”Situația a ajuns într-un asemnea punct, încât autoritățile ucrainene au început să se amestece în mod direct și indirect în afacerile interne (belaruse) și au pus pauză contactelor între statele noastre. Încă din 2021, ele au catalogat Belarusul drept o țară inamică”, a denunțat el.

Oficiali ucraineni au acuzat în mai multe rânduri Minskul de faptul că se pregătește să-și trimită trupele în Ucraina, o acuzțaie pe care Belarusul o dezminte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău