Belarușii nu vor ceda, declară lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, la șase luni de la declanșarea protestelor anti-Lukașenko

  • 08 Februarie 2021 15:00
Belarușii nu vor ceda, declară lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, la șase luni de la declanșarea protestelor anti-Lukașenko

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a promis luni că va continua lupta împotriva conducerii autoritare a Republicii Belarus, la șase luni de la declanșarea protestelor antiguvernamentale în această țară, informează dpa, preluat de Agerpres.

"Poporul belarus nu a cedat și nu va ceda", a scris Tihanovskaia pe contul ei de pe Telegram, după o întâlnire online cu reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Svetlana Tihanovskaia (38 de ani), care în prezent este refugiată în Lituania, a îndemnat la mai multă susținere din partea OSCE și a atras atenția asupra condițiilor îngrozitoare la care sunt supuși cei aflați în detenție în Belarus.

Republica Belarus este scena ample unei crize politice după alegerile prezidențiale din 9 august, câștigate, potrivit rezultatelor oficiale, cu 80,1% de Aleksandr Lukașenko.

Opoziția belarusă consideră fraudate rezultatele alegerilor care i-au atribuit victoria lui Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, și susține că adevărata câștigătoare a scrutinului este Svetlana Tihanovskaia.

De atunci, în Belarus au loc proteste, iar Uniunea Europeană (UE) nu îl recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al acestei țări.

În perioada de vârf a protestelor, sute de mii de persoane au ieșit în stradă. Câteva persoane au fost ucise, sute au fost rănite și mii au fost plasate în detenție.

Protestele continuă și în prezent, însă sunt mult mai restrânse, în condițiile în care mulți dintre susținătorii opoziției se află la închisoare sau au fugit în alte țări, precum Tihanovskaia. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău