Belarus vrea să aibă propriile rachete și a cerut ajutor Ucrainei pentru dezvoltarea lor

  • 07 Octombrie 2019 14:18
Belarus vrea să aibă propriile rachete și a cerut ajutor Ucrainei pentru dezvoltarea lor

La întâlnirea sa de la sfârșitul săptămânii trecute cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, președintele belarus Aleksandr Lukașenko i-a propus acestuia ca Belarus și Ucraina să coopereze în domeniul construcției de rachete, iar un prim pas pentru demararea unei astfel de colaborări ar putea fi înființarea unor societăți mixte în alte domenii, a transmis agenția de presă belarusă BelTa, citată luni de portalul economic rusesc RBC.ru., preluat de Agerpres.

'La ora actuală, lucrăm foarte mult la dezvoltarea industriei rachetelor în Belarus. Nu am avut un astfel de domeniu până acum. Suntem foarte interesați să ne ajutați în această privință', a afirmat Lukașenko. 'Dacă partea ucraineană ar fi de acord să ne ajute, atunci un proiect comun ar putea fi implementat într-un an și jumătate sau doi, dar dacă nu aceasta ne va lua patru sau cinci ani și ne va costa și mai puțin', a remarcat el.

Belarus, a spus liderul de la Minsk, este gata să investească și să creeze întreprinderi comune în Ucraina în domenii civile: în industria auto, de construcție a tractoarelor și a echipamentelor auto.

Lukașenko anunțase încă la sfârșitul lunii septembrie că-i va propune omologului său ucrainean realizarea unor proiecte comune în domeniul construcției de rachete.

Potrivit acestuia, Minskul a început singur să-și construiască o rachetă nouă, dar Belarusul nu are competențele necesare, specialiști cu experiență corespunzătoare.

Cu toate acestea, Aleksandr Lukașenko a spus că țara sa nu intenționează să construiască rachete intercontinentale.

El a amintit că i-a propus un proiect similar fostului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, care îl asigurase că proiectul este profitabil și că Kievul va începe să acționeze în această privință. 'Dar nimic nu s-a întreprins de atunci', a remarcat, între altele, Lukașenko, care într-o declarație făcută anul trecut menționase că există o cerere mare pe piața internațională la armele inteligente de înaltă precizie.

Primul proiect finalizat de Minsk este un sistem de rachete cu lansare multiplă 'Polonez', creat în 2015, cu sprijinul specialiștilor chinezi.

'Am început să dezvoltăm o cooperare mai activă în sfera militară cu China din cauza faptului că partenerii noștri ruși nu au fost întotdeauna dispuși, să spunem așa, să ne ofere ajutor în crearea unor noi tipuri de arme', afirmase în decembrie trecut ministrul de externe belarus, Vladimir Makei, citat de presa de la Minsk.

Deși Kremlinul exercită presiuni asupra Minskului asupra accelerării proceselor de integrare în cadrul Uniunii comune dintre cele două state în virtutea unui acord din 1997, Belarus a făcut în ultimele săptămâni pași de natură să irite Moscova.

Astfel, Minskul și-a reiterat refuzul instalării unei baze aeriene militare ruse pe teritoriul belarus.

'Nu există niciun sens nici practic, nici politic sau militar în instalarea unei baze aeriene militare ruse în Belarus', a declarat șeful diplomației belaruse într-un interviu acordat la 1 octombrie portalului RBC.ru. 'Având în vedere dezvoltarea tehnologiei moderne, acest lucru nu are sens. De ce să desfășurăm o bază aeriană militară pe teritoriul Belarusului, despre care am discutat în trecut, dacă astăzi rachetele pot ajunge literalmente în câteva minute pe un alt continent, de cealaltă parte a planetei?', a întrebat retoric Vladimir Makei.

În opinia sa, dacă Belarus ar desfășura pe teritoriul său facilități militare suplimentare aceasta nu ar contribui la securitatea în regiune.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău