Belarus va renunța la statutul său de țară neutră și non-nucleară
-
27 Decembrie 2021 17:44
Obiectivul fixat în Constituția Republicii Belarus de a menține neutralitatea și statutul de țară non-nucleară a fost înlocuit în proiectul noii legi fundamentale a acestei țări printr-un punct ce exclude "agresiunea militară de pe teritoriul său", informează luni TASS, potrivit Agerpres.
În actuala Constituție a Belarus, în articolul referitor la politica externă se spune că "Republica Belarus își trasează drept obiectiv de a face din teritoriul său o zonă non-nucleară, iar statul - neutru". În loc de aceasta, în proiectul noii Constituții, dat publicității luni, se spune că această țară "exclude agresiunea militară de pe teritoriul său la adresa altor state".
De asemenea, potrivit acestui proiect, Adunarea Națională a Belarus, "la propunerea președintelui, ia decizia privind posibilitatea de a trimite militari, angajați ai organizațiilor militarizate și alte persoane în afara Republicii Belarus, pentru a participa la asigurarea securității colective și la activitatea de menținere a păcii și securității".
Recent, ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a declarat că Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare, "în cazul unei amenințări din partea NATO". Înainte de aceasta, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a subliniat că Minskul îi va propune Moscovei asemenea măsuri dacă NATO va amplasa arme nucleare în Polonia.
Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat NATO să înceapă negocieri la obiect pentru a oferi Rusiei garanții de securitate sigure și pe termen lung. Șeful statului rus a subliniat că Rusia are nevoie anume de garanții de drept, juridice, pentru că înainte colegii occidentali nu și-au onorat obligațiile asumate verbal.
Acțiunile militare ale Rusiei în apropiere de Ucraina au amplificat tensiunile dintre Moscova și NATO, iar Alianța a cerut Rusiei să nu invadeze statul vecin, fostă republică sovietică. Rusia respinge acuzațiile că ar plănui o invazie și susține că răspunde la ceea ce ea consideră a fi amenințări la adresa propriei securități din cauza relațiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO și a aspirațiilor Kievului de a adera la Alianță.
Moscova a transmis că vrea o garanție obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO că organizația va renunța la orice activitate în Ucraina și în general în estul Europei.